Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA suferă o nouă înfrângere majoră: Mesajul primit de Laura Codruța Kovesi

DNA 1

Magistraţii Tribunalului Bihor au hotărât, miercuri, ca vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Kiss Alexandru, lider al organizaţiei judeţene a UDMR, să fie cercetat sub control judiciar, respingând cererea de arest preventiv depusă de procurorii DNA. E o nouă înfrângere majoră pentru procurorii anti-corupție, judecătorii transmițând un mesaj clar șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, că oamenii săi nu au destule probe la dosar.

Citește și: Sorin Ovidiu Vântu: Traian Băsescu va face pușcărie, Florian Coldea va fi dat afară + Alte BOMBE

Aceeaşi decizie a fost luată şi cu privire la cealaltă persoană reţinută de procurorii DNA în acest caz, omul de afaceri Beneamic Rus, pentru care de asemenea se solicitase arestul preventiv.

Decizia Tribunalului Bihor nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel.

Kiss Alexandru a şi lipsit de la pronunţarea deciziei Tribunalului, în sală fiind prezenţi avocatul său, precum şi celălalt suspect, Beneamin Rus.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, şi omul de afaceri Beneamin Rus au fost duşi, miercuri dimineaţă, la Tribunalul Bihor, unde s-a judecat, de la ora 9, cererea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA. Mandatul de reţinere a celor doi a expirat în jurul orei 15,00, când ei au plecat spre domiciliile personale.

Citeste si: EXCLUSIV Liberalii care l-au salvat pe Dan Sova

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus marţi punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a vicepreşedintelui CJ Bihor, Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, şi a omului de afaceri Beneamin Rus, administrator al grupului de societăţi Selina Oradea.

Potrivit comunicatului DNA, inculpaţilor Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi Rus Beneamin li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, urmând a fi prezentaţi la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Kiss Alexandru este cercetat cu privire la săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, în formă continuată (patru infracţiuni), abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, luare de mită şi trafic de influenţă, în formă continuată.

Beneamin Rus este cercetat cu privire la săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, în formă continuată (două infracţiuni) şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În ordonanţele de reţinere se arată că, în perioada octombrie 2003 - mai 2008, Kiss Alexandru, în funcţie de preşedinte al CJ Bihor, împreună cu Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo, Roatiş Gheorghe Ioan, Rus Beneamin şi cu suspectul Mudura Alexandru (decedat între timp, n.r.) au conceput, succesiv, mecanisme complexe prin intermediul cărora membrii grupurilor au obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 4.312.847 euro.

În perioada octombrie 2003 - mai 2004, inculpaţii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos Laszlo şi Rus Beneamin împreună cu suspectul Mudura Alexandru au conceput şi pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăţi comerciale înregistrate în România (SELINA S.R.L. Oradea şi TRAMECO S.A. Oradea) şi Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 100.000 euro, potrivit procurorilor.

De asemenea, în perioada noiembrie 2005 - iulie 2006, inculpaţii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo şi Rus Beneamin au conceput şi pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăţi din România (SELINA S.R.L. Oradea şi TRAMECO S.A. Oradea) şi SUA (WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de aproximativ 702.375 euro, se mai arăta în ordonanţa de reţinere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.