Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan, ieșire FURIBUNDĂ la adresa UE: Răbdarea noastră nu este infinită

rt.com
recep erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Bruxellesul că doreşte să determine Ankara să abandoneze procesul de aderare la UE şi a evocat opţiunea unui referendum pentru a tranşa această problemă, într-un interviu apărut duminică, potrivit AFP, anunță agerpres.ro

"Uniunea Europeană încearcă să ne forţeze să ne retragem din acest proces (de aderare). Dacă nu ne vor, să o spună clar că ei iau decizia", a afirmat Erdogan într-un interviu apărut în cotidianul Hürriyet.

Liderul PNL, atac DUR la adresa lui Liviu Dragnea: O persoană compromisă, o persoană uzată


"Răbdarea noastră nu este infinită. Dacă este necesar, mai târziu, putem merge de asemenea să ne consultăm poporul", a declarat preşedintele turc. Evocând exemplul Brexit în Regatul Unit, Erdogan a reiterat: "Şi noi putem să ne întrebăm poporul". 

Aceste declaraţii intervin în timp ce relaţiile între UE şi Turcia, deja tumultuoase, s-au tensionat după lovitura de stat eşuată la 15 iulie şi care a fost cât pe ce să-l îndepărteze de la putere pe Erdogan. 

Arestări, suspendări, concedieri cu zecile de mii: după puciul eşuat, autorităţile turce au lansat vaste epurări a căror amploare a suscitat îngrijorarea şi critici din partea partenerilor occidentali ai Turciei.

LEGEA care va afecta TOŢI ROMÂNII care stau la bloc


Dincolo de cadrul luptei împotriva unor presupuşi complotişti, epurările au vizat, de asemenea, în ultimele săptămâni oponenţii pro-kurzi şi jurnalişti. 

"Unii spun: 'Trebuie ridicată starea de urgenţă'. Pentru ce să o ridicăm acum?", s-a întrebat retoric Erdogan în interviul pentru Hürriyet. 

Sâmbătă, Erdogan a reafirmat că va promulga restabilirea pedepsei capitale dacă parlamentul turc va adopta o decizie în acest sens, în pofida criticilor europene. 

Într-un raport al Comisiei publicat miercuri, UE critică reculul Turciei în ceea ce priveşte respectarea criteriilor de aderare, în special în ceea ce priveşte libertatea de exprimare şi statul de drept în această ţară. 

Cu o zi în urmă, preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a constatat că Turcia "cu fiecare zi se îndepărtează de Europa". 

Negocierile cu privire la aderarea Turciei la UE au început în mod oficial în 2005, aminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.