Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ex-deputat arab israelian, 2 ani de închisoare pentru furnizarea de telefoane mobile deținuților

Israeli soldier carries bags to bus stop at Beeri

Un tribunal l-a condamnat duminică la doi ani de închisoare pe un fost deputat arab israelian care a pledat vinovat de furnizarea ilegală de telefoane mobile unor deţinuţi palestinieni, a transmis ministerul Justiţiei, citat de AFP. 

Basel Ghattas, 60 de ani, a demisionat în martie în cadrul unui acord încheiat cu acuzarea. 

El a admis că a furnizat telefoane mobile şi cartele SIM unor deţinuţi palestinieni de la închisoarea de înaltă securitate Ktziot, din sudul Israelului, în timpul unei vizite în decembrie. 

În schimbul recunoaşterii vinovăţiei, parchetul a propus o pedeapsă de doi ani de închisoare faţă de 10 cât ar fi riscat altfel inculpatul. 

Ghattas va trebui totodată să plătească o amendă de 120.000 shekeli (30.800 euro), potrivit deciziilor instanţei publicate de ministerul israelian al Justiţiei. 

Tribunalul din Beer Sheva (sud) a considerat că infracţiunea lui Ghattas constituie o "turpitudine morală", ceea ce îi interzice să candideze pentru un mandat de parlamentar timp de şapte ani de la terminarea executării pedepsei. 

Avocatul său are 45 de zile pentru a face apel. 

Fost deputat al Listei Unite, o coaliţie de formaţiuni arabe care reprezintă a treia grupare din Parlamentul israelian, Ghattas şi-a folosit imunitatea pentru a evita percheziţia şi a introduce circa zece telefoane mobile în închisoarea unde sunt încarceraţi prizonieri palestinieni care au comis atacuri contra israelienilor, potrivit presei, adaugă AFP. 

Deputatul a asigurat că a acţionat din cauza "angajamentelor sale umanitare şi morale faţă de prizonieri", spunând că "îşi asumă pe deplin responsabilităţile (sale)". 

El va începe să-şi execute pedeapsa pe 2 iulie la închisoarea Dekel, la Beer Sheva. 

Arabii israelieni sunt descendenţii palestinienilor rămaşi pe pământurile lor la înfiinţarea Israelului în 1948. Ei au naţionalitatea israeliană şi reprezintă 17,5% din populaţia ţării. O mare parte dintre ei se definesc ca palestinieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.