Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experiment malefic în Parlament

sondaj

Liberalii și partidul lui Mircea Geoană au încheiat un protocol de colaborare politică şi parlamentară care demonstrează încercarea PNL de a-și construi propriul 'bidon' in Parlament, în care sa ajungă senatorii si deputatii care nu au loc în partid.

În protocolul PNL-PSRO sunt prevăzute doar generalități, singurele prevederi concrete fiind următoarele: 'formarea unei majorități parlamentare' și 'stabilirea unor poziții comune privind: sistemul electoral, finanțarea și reforma partidelor, modificarea Constituției, regionalizarea, reorganizarea administrativ – teritorială'.

1. În ceea ce privește formarea unei majorități parlamentare, PNL a recunoscut că nici cu PSRO și nici cu UDMR nu este intrunita majoritatea care sa-l dea jos pe Victor Ponta in aceasta primavara. Obiectiv inutil cel putin pana la toamna.

2. În ceea ce priveste restul proiectelor si ele par moarte din fașă. Sistemul electoral, finantarea si reforma partidelor sunt aproape finalizate in Parlament astfel incat PNL si PSRO nu mai au ce 'pozitii comune' sa stabilesca, revizuirea Constitutiei este blocata PNL recunoscand ca nu poate lucra cu PSD, iar regionalizarea si reorganizarea administrativ-teritoriala nu se pot face fara revizuirea Constitutia.

3. De asemenea, în protocol nu sunt prevazute masuri economice sau sociale si alianta este incheiata inaintea publicarii Programului de Guvernare al PNL.

Rămâne, în acest context, singurul scop pragmatic dar nescris al alianței, scop vehiculat pe surse in Parlament: transformarea PSRO într-un partid mai frecventabil pentru parlamentarii care susțin în acest moment Guvernul. Așa cum PSD este tinut la guvernare de UNPR, un aspirator de parlamentari din toate partidele care nu ar fi avut loc la PSD, așa ar putea PNL sa fie ajutat de PSRO, umplut cu parlamentari care nu pot ajunge din motive de imagine in tabara liberala, sa realizeze o majoritate parlamentara.

O semi-recunoastere a acestui lucru a venit de la Mircea Geoana in ziua semnarii protocolului, intr-un interviu la Adevarul Live.

"Este o incurajare pentru alti parlamentari sa ni se alature (...) eu simt un inceput de panica in majoritatea actuala, estimarea mea este ca in actuala sesiune parlamentara sper sa convingem suficienti sa ni se alature. Nu vreau sa fac pronosticuri, dar pot sa va asigur ca vom pregati din toate puterile aceasta motiune", a declarat Geoana.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.