Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania continuă să vrea migranți: Ultimul anunț al lui Merkel

Angela Merkel

O purtătoare de cuvânt a cancelarului german Angela Merkel a calificat drept 'speculaţie' anunţul privind închiderea rutei migraţiei din Balcani, decizie care ar fi fost inclusă într-un proiect de declaraţie finală a summitului extraordinar al UE în desfăşurare la Bruxelles, relatează AFP.

'Am luat cunoştinţă de aceste informaţii, de speculaţiile privind o închidere a rutei Balcanilor. Dar vreau să spun că la ora actuală este vorba de speculaţii, negocierile fiind în curs. Trebuie să aşteptăm', a declarat o purtătoare de cuvânt a Angelei Merkel, Christiane Wirtz, în cadrul unui briefing de presă de la Berlin. Ea a spus că va trebui să se aştepte finalul summitului şi să se asculte ce va spune cancelarul pentru a afla dacă 'ea a semnat sau nu aşa ceva'.

Purtătoarea de cuvânt a fost întrebată despre un proiect de declaraţie finală a summitului care ar exprima dorinţa celor 28 de state membre de a închide această rută folosită de sute de mii de migranţi din Turcia şi până în nordul Europei. 'Fluxul de migranţi ilegali de-a lungul Balcanilor occidentali a ajuns la final. Această rută este acum închisă', se menţionează în proiectul citat de AFP. Purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Interne, Tobias Plate, a lăsat să se înţeleagă în acelaşi briefing de presă că este dificil să se decreteze închiderea rutei Balcanilor, în măsura în care refugiaţii continuă să o folosească în prezent pentru a veni în Germania. 'Fapt este că ruta Balcanilor este folosită de numeroase persoane', a spus el, vorbind despre un volum de treceri zilnice la frontiera dintre Austria şi Germania 'format din trei cifre' în medie, deci de ordinul sutelor de persoane. Asta înseamnă totuşi 'mai puţini oameni' decât în ultimele luni, a adăugat purtătorul de cuvânt. El a subliniat că guvernul german are intenţia de a continua să-şi respecte 'obligaţiile internaţionale' privind primirea persoanelor persecutate care solicită protecţie în Germania.

Potrivit ziarelor germane Süddeutsche Zeitung şi Bild, care citează surse diplomatice de la Bruxelles, Angela Merkel şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se opun includerii în declaraţia finală a unei astfel de formulări privind închiderea rutei Balcanilor. Cei 28 şi Turcia s-au reunit luni la Bruxelles pentru un nou summit care îşi propune să ajungă la o soluţie durabilă privind criza migraţiei, în condiţiile în care ţările europene încearcă de mai multe luni să se pună de acord asupra celui mai bun răspuns.

Ţările din Balcani au închis în mare parte frontierele pentru migranţi, astfel că zeci de mii dintre aceştia sunt blocaţi în Grecia, unde au ajuns după ce au traversat Marea Egee plecând de pe coastele Turciei. Germania, izolată în Europa, pledează pentru o repartiţie echitabilă şi o mai bună protecţie a frontierelor externe ale UE şi o intensificare a luptei împotriva traficanţilor de migranţi, însă se opune măsurilor naţionale pentru limitarea afluxului de migranţi. Angela Merkel este din ce în ce mai criticată în ţara sa pentru politica uşilor deschise faţă de refugiaţi, în condiţiile în care 1,1 milioane de solicitanţi de azil au fost înregistraţi în 2015., spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.