Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul a creat cadrul legal pentru înfiinţarea de centre comunitare integrate la nivel local

ebihoreanul.ro
florian bodog

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care este creat cadrul legal pentru înfiinţarea, la nivel local, a unor centre comunitare integrate care oferă atât servicii medicale, cât şi servicii sociale, a anunţat, luni, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. "Prin această ordonanţă ne propunem să îndreptăm o nedreptate care se întâmplă în ziua de azi, eliminând diferenţa dintre urban şi rural în ceea ce priveşte accesul populaţiei la servicii de sănătate. Practic, ne dorim să asigurăm cât mai multor oameni accesul la servicii sănătate performante, la servicii medicale. Îi avem în vedere îndeosebi pe cei aflaţi în sărăcie, cărora le este mai greu să meargă la medic. De exemplu, şomerii, persoanele din comunităţile de romi, familiile monoparentale, persoane cu afecţiuni cronice", a declarat Bodog la finalul şedinţei de guvern.

El a precizat că măsura prefigurează şi "cadrul pentru implementarea celor 3.000 de ambulanţe, o ambulanţă la fiecare comună". Ministrul a mai precizat că documentul reprezintă o aducere la zi a proiectului similar al Guvernului Cioloş. "Practic, nu e proiectul Cioloş. Proiectul este al Ministerului Sănătăţii. (...) El a fost creat la nivelul Direcţiei de Asistenţă Medicală a Ministerului Sănătăţii. (...) A fost depus la Senat, a fost clasat. Noi l-am preluat, am modificat ceea ce trebuia modificat, l-am îmbunătăţit şi l-am promovat ca şi ordonanţă de urgenţă, fiind condiţionalitate pentru a accesa fonduri europene. (...) Această condiţionalitate a fost raportată de Guvernul Cioloş ca fiind îndeplinită", a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, prin măsura de înfiinţare a centrelor, serviciile medicale şi comunitare sunt coborâte la nivelul fiecărei comunităţi defavorizate. Florian Bodog a mai spus că centre vor fi finanţate prin Programul Operaţional Regional. "Sunt 355 milioane de euro care sunt alocaţi pentru acest lucru. Ei nu au putut fi alocaţi din cauza acestui vid legislativ. În prezent, Ministerul Sănătăţii finanţează 1.520 de asistenţi medicali comunitari şi peste 482 de mediatori sanitari. Practic, grupăm resursele Ministerului Sănătăţii şi le aducem împreună cu cele ale Ministerului Muncii", a punctat ministrul.

Întrebat cum vor fi atraşi medicii să lucreze în aceste centre, Bodog a răspuns că există o cerere de locuri de muncă pentru medici, iar aceştia vor fi convinşi "printr-o politică salarială corespunzătoare". După cum precizează Biroul de Presă al Guvernului, noile măsuri au scopul să asigure un cadru coerent de dezvoltare a serviciilor medico-sociale orientate pe nevoile comunităţii şi profilul demografic al acesteia, pentru creşterea accesului la servicii medicale, la programe, servicii şi acţiuni de sănătate publică, furnizate la nivelul comunităţilor, în special persoanelor ce aparţin grupurilor vulnerabile.

Activităţile desfăşurate în domeniul asistenţei medicale comunitare vizează furnizarea de servicii medicale de profilaxie către membrii comunităţii, servicii de promovare a sănătăţii în comunitate prin educaţie pentru sănătate, identificarea riscurilor pentru sănătate şi a persoanelor şi grupurilor vulnerabile din punct de vedere medical sau social. De asemenea, alte activităţi se referă la consilierea medicală şi socială, direcţionarea şi monitorizarea accesului persoanelor vulnerabile către serviciile medico-socio-educaţionale, asistenţa la domiciliu a gravidei, nou-născutului şi mamei, a pacientului cronic şi a vârstnicului, complementar asistenţei medicale primare, secundare şi terţiare, conform Agerpres.

"Beneficiarii acestor servicii sunt, cu precădere, persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populaţia din mediul rural şi grupurile vulnerabile (persoane cu nivel economic sub pragul sărăciei, aflate în şomaj, cu afecţiuni cronice, cu risc de excluziune socială etc)", precizează Guvernul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.