Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Spaniei pune PRESIUNE pe Catalonia: Ce a cerut Madridul, după scrisoarea trimisă de liderul separatist catalan premierului Rajoy

bloomberg.com
Carles Puigdemont

Răspunsul primit luni dimineaţă de guvernul spaniol de la liderul executivului catalan Carles Puigdemont la cererea de a preciza clar dacă a proclamat sau nu independenţa Cataloniei săptămâna trecută nu este valid, a declarat luni ministrul justiţiei spaniol Rafael Catala, relatează Reuters, EFE şi dpa.

Aflat la un eveniment în Madrid, Catala a spus că lui Puigdemont i s-a pus o întrebare 'clară', dar 'se pare că răspunsul nu este aşa (de clar)'. El a menţionat că este 'prea devreme, prematur' pentru a răspunde la scrisoarea trimisă luni dimineaţă de liderul executivului catalan şi că 'un răspuns oficial al guvernului (spaniol, n.r.) va veni în următoarele ore'.

Citește și: Situația din Irak a 'EXPLODAT': Aliaţii SUA se bat între ei. Regiunile autonome ale kurzilor, invadate de irakieni - VIDEO

La rândul său, ministrul de externe spaniol Alfonso Dastis a afirmat că în scrisoarea sa liderul separatist catalan nu a adus 'claritatea cerută' în legătură cu declaraţia de independenţă.

''Este evident că domnul Puigdemont nu a răspuns; nu a adus claritatea care i s-a cerut'', a spus Dastis la sosirea la Luxemburg, unde participă la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.

Într-o scrisoare adresată lui Rajoy şi făcută publică de mass-media din Catalonia luni dimineaţă, Carles Puigdemont nu a răspuns direct la întrebare şi a susţinut în schimb că cei doi lideri trebuie să aibă o întrevedere cât mai rapid posibil, exprimându-şi în acest sens dorinţa de a 'suspenda' pentru două luni mandatul încredinţat de catalani pentru proclamarea independenţei.

Premierul spaniol Mariano Rajoy dăduse un ultimatum ca până luni la orele locale 10:00 (08:00 GMT) Puigdemont să-şi clarifice poziţia - şi până joi pentru a-şi schimba poziţia dacă va insista asupra secesiunii - şi a declarat că Madridul va suspenda autonomia Cataloniei dacă aceasta va alege independenţa. Rajoy declarase că liderul catalan ar trebui să răspundă cu 'da' sau 'nu' la solicitarea oficială a Madridului şi că orice răspuns ambiguu va fi considerat o confirmare a faptului că a fost făcută o declaraţie de independenţă, deschizând astfel calea pentru ca executivul spaniol să preia controlul asupra regiunii şi să o conducă direct, anunță

Agerpres.

Citește și: Coreea de Nord a anunțat că a dejucat o tentativă de asasinat planificată de CIA asupra 'liderului suprem' Kim Jong-un

O declaraţie a vicepremierului spaniol Soraya Saenz de Santamaria era prevăzută pentru luni la ora locală 10:30 (08:30 GMT).

La 1 octombrie, în ciuda interdicţiei justiţiei, în Catalonia a avut loc un referendum de autodeterminare. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus "da" independenţei Cataloniei, însă rata prezenţei la vot a fost de numai 43%. Carles Puigdemont a promis să declare independenţa dacă majoritatea catalanilor votează pentru aceasta, dar marţi, într-o declaraţie ambiguă în faţa parlamentului regional, el a cerut suspendarea efectelor acestei proclamări în aşteptarea unei medieri internaţionale în disputa cu Madridul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.