Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unde ascundea mita de UN MILION DE EURO șefa din ANAF / REFERAT DNA

Banii daţi ca mită şefei Direcţiei IT din ANAF, Ancuţa Anda Macovei, în perioada în care conducea direcţia similară din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, erau ascunşi în pachete cu produse de patiserie, potrivit referatului prin care procurorii Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA au solicitat, vineri, arestarea preventivă a inculpatei.

"Astfel, în perioada 2010 - 2014, în calitatea deţinută, Macovei Ancuţa Anda a primit de la (...) - reprezentant al SC (...) SA Bucureşti şi (...) - fost asociat şi administrator al SC (...) SRL Bucureşti aproximativ un milion de euro, sumele de bani fiind remise de aceştia, de regulă, la biroul său în sediul Autorităţii Naţionale a Vămilor din municipiul Bucureşti, în plicuri ascunse în pachete cu produse de patiserie", se precizează în referatul intrat în posesia redacției STIRIPESURSE.RO.

Citește și: SURSE! Indivizii care l-au escortat pe Liviu Dragnea la ÎCCJ nu fac parte din clanuri! La ce renumit club din Capitală au fost bodyguarzi

”Inculpata MACOVEI ANCUAȚA ANDA a pretins, pentru sine și pentru (...) în cadrul aceleiași instituții, de la reprezentanţii S.C. (...) SA Bucureşti și S.C. (...) SRL Bucureşti un procent de 25% din valoarea contractelor subsecvente acordului cadru (...) .10.2010 având ca obiect ,,Servicii de Asistență Tehnică (Mentenanță software) pentru aplicațiile componente ale Sistemului Informatic Integrat Vamal al Autorității Naționale a Vămilor”, încheiat de acestea și S.C. (...) SRL București (în asociere) cu respectiva Autoritate, în legătură cu îndatoririle lor de serviciu şi anume în schimbul organizării procedurii de licitație astfel încât să fie câștigată de Asocierea celor trei firme, al încheierii și derulării acordului cadru și a contractelor subsecvente acestuia, precum și al plăților aferente și a primit în perioada 2010-2014, pentru sine și pentru (...), suma totală de aproximativ 1 milion euro și bunuri materiale de valoare (vouchere la magazinul (...), pix Mont Blanc, geantă Luis Vuilton, ipad și Iphone, pendulă, șal și scrumieră de brand, ș.a, acestea valorând între 1.000 și 3.000 euro fiecare, precum și contravaloarea unei deplasări în S.U.A.).

Citește și: Țiriac declară război Băncii Naționale: De ce este acuzată BNR

REFERATUL INTEGRAL poate fi citit AICI

În fapt, s-a reținut că în anul 2010, la nivelul Autorităţii Naţionale a Vămilor a fost organizată procedura licitaţiei deschise pentru încheierea unui acord cadru cu un singur agent economic având ca obiect servicii de asistenţă tehnică (mentenanţă software) pentru aplicaţiile componente ale sistemului informatic integrat vamal al Autorităţii, pe durata a 4 ani, în valoare estimată fără TVA de 28.105.776 lei, licitație câștigată de Asocierea formată din SC (...) SA Bucureşti - lider, SC (...) SRL Bucureşti și S.C. (...) SRL București. La data de 20.10.2010 s-a încheiat acordul cadru de servicii nr. 5 între Autoritatea Naţională a Vămilor ca promitent achizitor (reprezentată de vicepreşedinte (...)) şi Asocierea (promitent prestator) formată din: S.C. (...) SA Bucureşti (lider), prin (...) – preşedinte şi director general, S.C. (...) SRL Bucureşti (partener 1 al Asocierii) – reprezentată de director general (...) şi S.C. (...) SRL Bucureşti (partener 2 al Asocierii) – reprezentată de director dezvoltare (...).

Citește și: Revoltător! Ce făceau mecanicii de la TAROM pentru a nu schimba cauciucurile aeronavelor

Conform acordului cadru, promitentul prestator se obliga ca în baza contractelor subsecvente încheiate cu promitentul achizitor să presteze servicii de asistenţă tehnică (mentenanţă) pentru aplicaţiile componente al Sistemului Informatic Integrat Vamal al Autorităţii Naţionale a Vămilor. Ulterior, între anii 2010 și 2014, au fost încheiate contracte subsecvente de prestări servicii între autoritatea contractantă și Asocierea menționată, în valoare totală de 21.727.922,5 lei (fără TVA), semnate și de Macovei Ancuța Anda în calitate de director al Direcției Tehnologia Informației, Comunicații și Statistică Vamală. Încă din perioada derulării proceduriiă de  licitație pentru atribuirea acordului  cadru, respectiv în anul 2010, Macovei Ancuța Anda a pretins reprezentaților S.C.(...) SA București– (...) și S.C.(...) SRL București – (...), pentruă sine și  pentruă alți  funcționari din  cadrul Autoritîții, un  procent de 25% din valoarea contractelor subsecvente, atât pentru derularea procedurii de  achiziției publice astfel încât să fie câștigat de Asocierea S.C. (...) SA București S.C.(...) SRL București S.C.(...) SRL Bucureşti  cât și pentru atribuirea ulterioară a contractelor subsecvente acordului cadru și derularea lor în bune condiții, în sensul încheierii lor și efectuării plăților la termen.

Citește și: DIGI vine cu o veste bombă pentru bucureșteni: Ce schimbare de proporții a făcut operatorul

De menționat, în acest context că, fiind vorba de prestarea unor servicii în domeniul informatic, caietul de sarcini destinat procedurii de achiziție publică a fost întocmit la nivelul Direcției de Tehnologie a Informației pe care Macovei Ancuța Anda o conducea cu ,,concursul” reprezentanților celor trei firme din Asociere, iar invitațiile ulterioare pentru atribuirea contractelor subsecvente (comenzi) au fost lansate de aceeași direcție. Astfel, în perioada 2010-2014, în calitatea deținută, Macoveiă Ancuța Anda a primit de la (...) – reprezentant al S.C. (...) SA  București și responsabilă pentru relația cu A.N.V. și(...) – fost asociat și administrator al S.C. (...) SRL  București, aproximativ 1 milion euro, sumele de bani fiind remise de aceșia, de regulă, la biroul său în sediul Autorității Naționale a Vămilor din municipiul București, în plicuri ascunse în pachete cu produse de patiserie..,”, se arată în referat.

Citește și: Dezvăluire BOMBĂ a Olguței Vasilescu! Ce STIMULENT financiar vor primi mamele care se întorc la locul de muncă

Conform aceleiaşi surse, caietul de sarcini destinat procedurii de achiziţie publică a unor servicii informatice a fost întocmit la nivelul Direcţiei de Tehnologie a Informaţiei, pe care o conducea Ancuţa Anda Macovei, cu concursul reprezentanţilor celor trei firme din asocierea care a şi obţinut ulterior contractul.

Ancuţa Anda Macovei, director al Direcţiei Tehnologia Informaţiei, Comunicaţii şi Statistică Vamală din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor la data faptelor, în prezent director al aceleiaşi structuri din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a fost reţinută joi de procurorii anticorupţie pentru luare de mită, iar apoi arestată pentru 30 de zile.

Citește și: O adevărată „BOMBĂ-SEXY”, la Ministerul Apărării! Dovada că astfel de cazuri nu apar doar în România

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, începând de joi, a Ancuţei Anda Macovei, director al Direcţiei Tehnologia Informaţiei, Comunicaţii şi Statistică Vamală din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor la data faptelor, în prezent director al aceleiaşi structuri din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită", precizează DNA.

Citește și: Lovitură dură pentru Iohannis de la Bruxelles! Câte zile a lucrat concret în septembrie

Procurorii arată în ordonanţa de reţinere că, în anul 2010, în calitate de director al Direcţiei Tehnologia Informaţiei, Comunicaţii şi Statistică Vamală din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, Ancuţa Anda Macovei ar fi pretins, pentru sine şi pentru o altă persoană din conducerea instituţiei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, un procentaj de 25% din valoarea unor contracte de mentenanţă pentru aplicaţiile componente ale Sistemului Informatic Integrat Vamal al Autorităţii Naţionale a Vămilor pentru ca, în schimb, să organizeze procedura de licitaţie astfel încât să fie câştigată de o asociere din care făceau parte şi cele două firme, să asigure buna derulare a contractelor şi efectuarea plăţilor aferente.

Citește și: Simona Halep pune mâna pe o mică avere, după cea mai bună PERFORMANȚĂ obținută la Beijing

Din suma cerută, arată sursa citată, Ancuţa Anda Macovei ar fi primit, în perioada 2010 - 2014, pentru sine şi pentru cealaltă persoană, suma totală de aproximativ un milion de euro, contravaloarea unei deplasări în SUA şi bunuri materiale de valoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.