Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haos în Venezuela: Guvernul vrea dizolvarea Parlamentului

Venezuela

Guvernul venezuelean intenţionează să ceară Tribunalului Suprem de Justiţie (TSJ) să dizolve Parlamentul, controlat în prezent de opoziţie, pentru uzurparea funcţiilor guvernamentale, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al coaliţiei la putere, Didalco Bolivar, citat de AFP. Tabăra preşedintelui socialist Nicolas Maduro "a demarat discuţii" pentru a sesiza camera constituţională a TSJ şi a-i cere "să abolească această Adunare Naţională", unde centrul dreapta este majoritar din ianaurie, a declarat Didalco Bolivar în cursul unei conferinţe de presă.

La jumătatea lunii iunie, TSJ - acuzat de opoziţie că face jocul guvernului - a dat un răspuns favorabil la o reclamaţie a preşedintelui Nicolas Maduro pentru uzurparea funcţiilor guvernamentale, provocând astfel anularea a două hotărâri luate de parlamentul monocameral de la Caracas. Guvernul şi Adunarea Naţională sunt în conflict de mai multe luni, opoziţia căutând să obţină, prin intermediul unui referendum revocator, plecarea anticipată a lui Nicolas Maduro, ales în 2013 pentru un mandat de şase ani.

Această luptă pentru putere are loc în contextul unei grave crize economice pentru această ţară producătoare de petrol puternic afectată de prăbuşirea barilului, care se traduce prin penurii alimentare şi de medicamente provocând o contestaţie socială tot mai puternică. În afară acuzaţiei de uzurpare, coaliţia guvernamentală are în vedere să includă, în cererea adresată TSJ, acuzaţii de trădare a patriei, încălcarea Constituţiei şi abuz de autoritate în materie de politică externă. "Cerem ca dizolvarea (Parlamentului) să fie însoţită de apelul la alegeri legislative pentru ca poporul să decidă dacă această Adunare care obstrucţionează şi violează Constituţia trebuie să se menţină la putere", a subliniat Didalco Bolivar. Discuţiile cu privire la această sesizare a TSJ au început marţi, iar o decizie va fi anunţată săptămâna viitoare, a precizat el, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.