Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎNFRÂNGERE uriașă suferită de Statul Islamic: Rolul jucat azi de ruși

www.dailymail.co.uk
siria palmira

Fortele loiale lui Bashar al-Assad au repurtat sambata o victorie importanta in Siria asupra jihadistilor Statului Islamic.

Armata siriana a recuperat sambata controlul asupra ruinelor greco-romane din orasul Palmyra, una dintre bijuteriile arheologice ale Orientului Mijlociu, intr-o ofensiva impotriva gruparii teroriste Stat Islamic (SI), transmite EFE. Autoritatile de la Damasc sustin ca au recuperat deja circa 80% din oras. Talal al Barazi, guvernator al provinciei centrale Homs, din care face parte Palmyra, a declarat pentru EFE ca armata controleaza 4 kilometri patrati din oras, care ocupa in total o suprafata de 4,9 kilometri patrati. "Avansul a fost lent, pentru ca ISIS a amplasat multe dispozitive explozive, iar in oras mai sunt inca combatanti", a spus el. Al Barazi a declarat ca soldatii regimului controleaza in intregime zona de hoteluri si cartierul Naseriya, din sud-vest. In paralel, fortele armate ataca la vest si la nord de Palmyra.

Citește și: Un primar a ajuns la capătul răbdării: Ce a putut să facă fata acestuia / FOTO

Agentia oficiala de stiri siriana, SANA, a informat ca unitati militare au cucerit sambata cartierele Al Motaqaedin, Al Yameyat al Garbia si Al Ameriya din Palmyra. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a transmis ca SI incepe sa piarda teren, iar luptatorii se retrag spre un sat dominat de jihadisti si spre estul Palmyrei. Totodata, OSDO sustine ca armata siriana controleaza o treime din oraş.

Directorul Antichitatilor si Muzeelor din Siria, Maamún Abdelkarim, a anuntat ca ruinele Palmyrei nu au avut de suferit in aceasta ofensiva, pentru ca nu s-au purtat lupte in interiorul sitului arheologic. Totusi, de cand Statul Islamic a preluat controlul asupra Palmyrei, la 20 mai 2015, a dinamitat trei turnuri funerare caracteristice secolului I, templul Bel, templul Baal-Shamin si arcul de triumf.

Citește și: Statul Islamic anunță noi atentate în două înregistrări video: Care sunt țările vizate

Pe de alta parte, Reuters transmite ca Ministerul Apararii din Rusia a anuntat ca avioanele de vanatoare rusesti desfasurate in Siria au efectuat circa 40 de raiduri in jurul orasului Palmyra in ultimele 24 de ore, lovind 158 de tinte ale Stat Islamic si ucigand peste 100 de jihadisti, venind astfel in sprijinul armatei siriene, informează agerpres.ro.

Citește și: PANICĂ într-un avion pe aeroportul din Timișoara: Trei persoane au fost arestate în avion

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.