Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interzicerea exportului de lemn, poveste de adormit ecologişti. Ce s-a întâmplat cu legea

lemn

În luna mai, în plin scandal generat de dezbaterile pe noul Cod Silvic şi de tăierile ilegale de lemn, cu atenţia tuturor îndreptată spre inamicul public numărul 1 - austriecii de la Holzindustrie Schweighofer -, Guvernul anunţa o măsură radicală. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a redactat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care se interzicea exportul de masă lemnoasă timp de trei luni (iunie, iulie, august). Între timp, s-a ales praful de ecologismul radical al Guvernului.

Vezi AICI ce prevederea proiectul de OUG!

La câteva zile după ce anunţa ordonanţa de interzicere a exportului de lemn, Guvernul s-a răzgândit şi a stabilit că măsura va fi promovată nu prin ordonanţă de urgenţă, ci prin proiect de lege, pentru a fi cât mai puţin criticabil. Actul normativ urma să fie avizat în interval de câte o săptămână în fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului, după cum anunţa premierul Victor Ponta.

În Parlamentul, proiectul de lege nu a trecut atât de repede cum anunţa premierul. Procedurile s-au întins atât de mult încât aleşii au intrat în vacanţă fără să adopte legea care interzice exportul de lemn. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat că rămâne de văzut abia în septembrie care va fi forma finală a legii, pentru că atunci se întorc parlamentarii la muncă. Doar că interdicţia anunţată în luna mai trebuia să fie în vigoare până la data de 31 august.

Datele oficiale arată că, din tot lemnul tăiat în ţară, o treime este tăiat ilegal. Anual, în România, se exploatează 27 de milioane de metri cubi de lemne. Opt milioane nu sunt cu actele în ordine, iar, potrivit ministrului Mediului, valoarea lemnului tăiat ilegal este de 260 de milioane de euro. Marile companii din industria forestieră locală au fost adesea acuzate de organizaţiile de mediu că sunt implicate în tăierile ilegale şi că vând apoi lemnul peste graniţă, în Austria, Ungaria sau Turcia. Potrivit Digi24, exporturile de lemn românesc cresc rapid de la an la an. Dacă în 2007 erau de aproximativ 500 de milioane de euro, în şase ani aproape că s-au dublat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.