Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ipocrizia PNL și legile pensiilor speciale

proiect-buget-2014-contributia-la-pensiile-private-obligatorii-creste-la-4-5-din-venitul-salariatului_size9

Partidul Social Democrat dă din colț în colț să reducă pensiile speciale care, își dă seama și Guvernul, sunt de acum nesustenabile. Partidul Național Liberal se folosește de ocazie pentru a critica existența acestor pensii speciale care nu respectă principiul contributivității și nu sunt legate de muncă sau riscurile reale.

„Aceste pensii speciale s-au rezumat strict la interesul de a fideliza un grup cu mare influenţă în societate, interes preponderent pe care l-a avut la data data respectivă cel care era vicepremier, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, care a fost sprijinit de Victor Ponta. Practic, ei sunt autorii legii pensiilor speciale pentru cadrele militare”, a declarat Ludovic Orban, liderul PNL.

Citește și: Opoziția, propunere de ultimă oră pe legea pensiilor: 'Sunt niște INECHITĂȚI'

Liberalii ar dori ca de pensii speciale să beneficieze numai categorii limitate cum ar fi militarii care au luptat pe teatrele de operațiuni. Dar nu aceasta a fost poziția PNL întotdeauna. Pentru a vedea adevărul privind pozițiile PNL mai vechi m-am uitat pe procedura de adoptare pentru Legea pensiilor militare nr 223 din 2015, cea care a produs cele mai multe pensii speciale.

Inițial legea a trecut prin Senat cu 120 de voturi pentru 0 împotrivă și 3 abțineri. Deci inclusiv cu voturile PNL.

Prin comisiile de la Camera Deputaților legea a trecut cu unanimitate. Deci, din nou, inclusiv cu sprijinul PNL.

În cadrul dezbaterilor pe legea din Camera Deputaților poziția oficială a grupului PNL a fost următoarea:

„Partidul Naţional Liberal a susţinut şi în comisie şi va susţine şi astăzi acest proiect de lege privind pensiile militarilor.

Ştim cu toţii şi trebuie să recunoaştem faptul că militarii sau meseria de militar presupune foarte multe sacrificii, inclusiv sacrificiul suprem, astfel încât aceşti oameni îşi pun viaţa în slujba societăţii şi considerăm că un astfel de proiect de lege vine ca o recunoaştere din partea societăţii româneşti pentru sacrificiul pe care aceşti oameni sunt dispuşi să-l facă.

Din aceste motive, susţinem acest proiect. Considerăm oportun şi credem şi consider că ar trebui ca profesia de militar să fie ridicată, ca şi respectul pe care-l datorăm acestor oameni, la nivelul cuvenit.” (Găsiți stenograma integrală a discuțiilor aici)

Așadar în 2015 militarii sunt o categorie specială care merită pensii speciale dar în 2017 numai cei de pe teatre de operațiuni mai sunt considerați speciali.

Incoerențe de genul acesta împiedică PNL să profite la maxim de multiple greșeli ale PSD. Degeaba face PSD greșeli dacă PNL insistă să facă greșeli și mai mari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.