Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iran. Un fost oficial de rang înalt, condamnat la 135 de lovituri de bici pentru corupţie

Fostul procuror general al Teheranului, Saeed Mortazavi, a fost condamnat la 135 de lovituri de bici pentru "uzurparea şi irosirea bunului public" pe vremea când conducea autoritatea pentru securitate socială, au anunţat miercuri mass-media iraniene, informează AFP.

Mortazavi, numit în fruntea securităţii sociale pe vremea fostului preşedinte conservator Mahmoud Ahmadinejad (2005-2013), "a fost condamnat la 70 de lovituri de bici pentru uzurpare de bunuri publice şi 65 de lovituri de bici pentru neglijenţă şi irosire de bunuri publice", a declarat Mostapha Torkhamedani, avocatul angajaţilor care au înaintat plângere împotriva lui, potrivit agenţiei de presă a televiziunii de stat din Iran, IRIB.

Mortazavi poate face apel.

Citeşte şi: Doi poliţişti au fost împuşcaţi mortal într-o AMBUSCADĂ din Iowa FOTO/VIDEO

Personaj controversat, acest fost procuror general al Teheranului a trebuit să părăsească funcţia în 2010, apoi a fost suspendat din magistratură pe viaţă, în noiembrie 2014, pentru decesul în închisoare, în 2009, a trei manifestanţi, în timpul mişcării de contestatare care a urmat realegerii lui Ahmadinejad.

În septembrie anul trecut, el a publicat o scrisoare în care îşi exprima regretul şi cerea "iertare".

Potrivit Parchetului de la Teheran, Mortazavi a fost numit de Ahmadinejad în fruntea biroului de luptă împotriva contrabandei de pe lângă Preşedinţia Republicii Iran, apoi responsabil al Organismului de securitate socială.

Citeşte şi: NAUFRAGIU în Indonezia. Cel puţin 20 de oameni au murit

Mortazavi, personalitate contestată şi detestată de reformatori şi jurnalişti, s-a făcut remarcat în funcţia de judecător, apoi de procuror general al Teheranului, prin trimiterea la închisoare a numeroşi opozanţi şi închiderea a zeci de publicaţii reformiste, transmite agerpres.

Numele său a apărut şi în dosarul privind decesul în închisoare a unei fotojurnaliste irano-canadiene, Zahra Kazemi, în 2003. El este, de asemenea, ţinta sancţiunilor americane, pentru "încălcări continue şi severe ale drepturilor omului", în timpul celor şapte ani cât a fost procuror.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.