Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iran va importa în curând 130 de tone de uraniu

Flag_of_Iran.svg

Iranul va importa în curând 130 de tone de uraniu după ce a primit undă verde de la ţările din grupul '5+1' care au încheiat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian, a anunţat joi purtătorul al Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, relatează AFP. Membrii comisiei comune privind acordul nuclear, care include Iranul şi ţările membre ale grupului 5+1 (SUA, Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania) 'au acceptat cererea noastră pentru achiziţionare a 130 de tone de uraniu' natural, a declarat Behrouz Kamalvandi pentru televiziunea de stat, fără a preciza ţara furnizoare.

El a adăugat că de la acordul nuclear intrat în vigoare în ianuarie 2016, Iranul a 'importat deja 220 de tone de uraniu', un total de 350 de tone, ceea ce 'constituie rezerve bune' pentru programul nuclear al ţării. Iranul va avea nevoie de un stoc mai mare de uraniu pentru ca programul său nuclear să treacă la un stadiu 'industrial', a precizat el, adăugând că Teheranul efectuează în prezent lucrări pe teritoriul ţării pentru a descoperi noi mine de uraniu, dar doreşte de asemenea să importe.

Iranul şi marile puteri s-au reunit marţi la Viena pentru a analiza progresele privind acordul nuclear încheiat în iulie 2015, într-un context de incertitudine legat de alegerea preşedintelui american Donald Trump care a criticat aspru textul acordului. Prin acest acord, Teheranul a acceptat să limiteze programul nuclear pe o perioadă de aproximativ 10 ani în schimbul ridicării unei părţi a sancţiunilor internaţionale, conform Agerpres. Kamalvandi a dezminţit de asemenea informaţiile din presă potrivit cărora Iranul a acceptat să reducă volumul de stoc de uraniu slab îmbogăţit sub cantitatea de 300 kg, conform acordului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.