Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul, acuzat că încearcă 'să slăbească' prezenţa creştină în Ierusalim

Israel flag

Principalele biserici creştine din Ierusalim au transmis marţi un comunicat, într-un gest inedit, prin care denunţă tentativele 'sistematice' ale Israelului de a 'slăbi prezenţa creştină' în Oraşul Sfânt, conform AFP. Comunicatul a fost redactat de liderii bisericilor catolică, greacă ortodoxă, armeană şi luterană, precum şi de reprezentanţi ai altor comunităţi creştine.

Textul vizează decizia recentă a unui tribunal israelian care a permis unui grup ce militează pentru colonizarea Ierusalimului de Est - sector palestinian ocupat şi anexat de Israel - să ocupe terenuri care aparţin bisericilor în această parte din oraş. Comunicatul critică de asemenea un proiect al Israelului privind statutul terenurilor care aparţin bisericilor, în dezbatere în Parlamentul israelian. "Vedem în aceste acţiuni o tentativă sistematică de a slăbi integritatea Oraşului Sfânt al Ierusalimului şi a Pământului Sfânt şi de a submina prezenţa creştină", subliniază documentul.

La 31 iulie, un tribunal din Ierusalim a confirmat validitatea unei tranzacţii imobiliare în care au fost implicate organizaţia ultra-naţionalistă israeliană Ateret Cohanim şi Biserica Greacă Ortodoxă privind achiziţia a două hoteluri situate în apropiere de portul Jaffa, în Oraşul Vechi. Biserica a dezminţit că a vândut terenul şi a afirmat că decizia este 'motivată politic'. În paralel, o propunere de lege din Parlament prevede transferul către statul israelian a tuturor terenurilor care au aparţinut unor biserici şi care au fost vândute unor investitori privaţi în schimbul unor compensaţii, au indicat media israeliene, conform Agerpres.

Dacă va fi adoptat, acest proiect de lege ar putea aduce atingere viitoarelor tranzacţii care vizează bunuri aparţinând bisericilor. În comunicatul lor de marţi, bisericile susţin că cele două măsuri ameninţă un acord vechi de decenii privind gestionarea siturilor religioase. "Nu putem sublinia cu suficientă tărie gravitatea extremă a situaţiei (şi a efectelor) pe care aceste agresiuni recente şi sistematice le-au avut asupra statu-quoului şi a integrităţii Ierusalimului şi a situaţiei comunităţilor creştine de pe Pământul Sfânt", se adaugă în comunicat. Bisericile de pe Pământul Sfânt le cer de asemenea creştinilor din întreaga lume să le susţină.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.