Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marius Lazurcă - avizat pentru postul de ambasador în Ungaria

Marius Lazurca

Diplomatul Marius Lazurca a primit, marti, în unanimitate, avizul comisiilor parlamentare reunite de politica externa pentru postul de ambasador al României în Ungaria.

'Obiectivul pe care mi-l propun de-a lungul acestui mandat este valorificarea unei agende pozitive bilaterale româno-ungare si construirea (...) unui soclu, de la care sa putem discuta, utilizând mai cu seama instrumentele diplomatice la dispozitie, si elementele asupra carora pentru moment nu avem o întelegere comuna', a declarat Lazurca la audierile din comisie.

El a aratat ca exista 'un potential enorm' al relatiei bilaterale, dar si-a exprimat regretul ca acest potential este 'mai putin cunoscut publicului larg'.

'Unul dintre lucrurile pe care se cuvine ca Ambasada sa le faca este sa expuna printr-o politica de comunicare convenita cu Centrala elementele concrete ale acestui potential si proiectele nemijlocite prin care acest potential se poate dezvolta. (...) Exista si teme înca litigioase, însa proportia dintre lucrurile bune pe care le facem în comun sau putem sa le facem în comun si lucrurile asupra carora înca nu ne întelegem este în favoarea agendei pozitive', a afirmat Marius Lazurca.

Pe de alta parte, acesta a punctat ca în relatia economica bilaterala exista 'câteva asimetrii care ar trebui corectate'.

'Una dintre asimetrii e reprezentata de excedentul comercial al Ungariei în raport cu România. (...) România cumpara mai multa marfa din Ungaria decât reuseste sa vânda. (...) Ar trebui sa ne îngrijoreze diferenta dintre investitiile pe care Ungaria a fost în stare sa le faca în România si gradul (...) de cinci-sase ori mai scazut pe care România a reusit sa le faca în Ungaria (...). Companii ungare în România, mai multe decât românesti în Ungaria. (...) Sunt mult mai multe companii mixte ungaro-române în România si mai putine companii cu capital românesc în Ungaria', a spus diplomatul.

El a explicat, însa, ca sunt mai multe instrumente la îndemâna pentru corectarea acestor asimetrii.

Diplomatul Marius Lazurca a mai ocupat posturile de ambasador la Vatican si la Chisinau.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.