Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mascații de la DIICOT au săltat 40 de persoane, după 20 de percheziții: Cu ce i-au prins procurorii

Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Inquam jandarmi mascați

Un număr de 40 de persoane au fost conduse, miercuri, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Timişoara, pentru audieri, în urma a 20 de percheziţii domiciliare efectuate pe raza judeţelor Arad şi Timiş.

'Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Timişoara, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad şi ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin au efectuat un număr de 20 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Arad şi Timiş, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unor grupuri infracţionale organizate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi efectuare fără drept, de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive', se arată într-un comunicat remis redacției STIRIPESURSE.RO, de către DIICOT.

Citește și: Atenție, pasageri! Comisia Europeană avertizează Ryanair – ce s-a întâmplat

În cauză există suspiciunea că, începând cu anul 2016, pe raza municipiului Timişoara s-au constituit şi au acţionat în relaţii de inter-dependenţă, trei grupuri infracţionale organizate, având ca scop derularea de activităţi pe linia traficului cu substanţe psihoactive, în cadrul cărora membrii au acţionat pe niveluri de ierarhizare, respectiv liderii, dealerii de zonă şi dealerii stradali.

Potrivit comunicatului, liderii reprezentau sursele principale şi aveau ca scop achiziţionarea, prepararea şi alimentarea cu substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive. Dealerii de zonă se ocupau cu dezvoltarea şi coordonarea reţelelor de distribuţie, iar dealerii stradali distribuiau produse cu efect psihoactiv consumatorilor. Astfel, membrii grupărilor infracţionale au acţionat pe nivele de execuţie, în funcţie de specializarea fiecăruia.

Citește și: EXCLUSIV! De la ce ar fi pornit războiul dintre Daniel Dragomir și Florian Coldea

Primul grup s-a constituit a acţionat cu precădere în zonele str. Dunărea, Calea Bogdăneştilor - Poarta Verde, Zona Gării, din municipiul Timişoara, precum şi în oraşele Caransebeş şi Jimbolia. "Acesta a efectuat operaţiuni cu produse cu efecte psihoactive, constând în procurarea, prepararea şi distribuirea către membrii reţelei sale de produse cu efecte psihoactive. Reţeaua de distribuţie coordonată de suspectul S.D.R. a fost compusă din şapte persoane, al căror rol era acela de a distribui către consumatori, contra-cost, produsele cu efecte psihoactive procurate de coordonatorul grupării", se precizează în comunicatul DIICOT.

Al doilea grup s-a constituit în jurul unui altui alt suspect şi a acţionat cu precădere în zonele str. Dunărea, Calea Bogdăneştilor - 'poarta Verde', Zona Gării, din municipiul Timişoara. Reţeaua de distribuţie coordonată de acesta a fost compusă din cinci persoane.

Citește și: Toți angajații sunt vizați! Cu cât va crește salariul net prin scăderea contribuțiilor la stat

Cel de-al treilea grup a acţionat cu precădere în Zona Gării, din Timişoara. Reţeaua de distribuţie a fost compusă, în acest caz, din trei persoane, al căror rol era acela de a distribui către consumatori, contra-cost, produsele cu efecte psihoactive procurate de coordonatorul grupării.

Aprovizionarea cu produsele cu efecte psihoactive a celor trei reţele de distribuţie a fost realizată de către alţi doi suspecţi, din surse externe, fie online, fie din alte surse. Ulterior, substanţele psihoactive erau expediate către cei doi suspecţi, prin servicii de poştă şi curierat, disimulate în diferite colete.

Citește și: În sfârșit o poziție corectă! Vicepreședintele român al PE ia atitudine în problema Schengen .

Potrivit DIICOT, în ultima perioadă s-a înregistrat o creştere alarmantă a cazurilor de achiziţionare de produse şi substanţe interzise, comercializate pe site-uri de profil găzduite în Darknet. Acesta este un tip de reţea suprapusă ce face parte din reţeaua globală de internet, dar care poate fi accesat numai cu software specific, configuraţii sau autorizaţie, folosind de multe ori protocoale de comunicaţii şi porturi non-standard. Reţelele darknet sunt utilizate de regulă în activităţi ilicite, printre care, criminalitate informatică, apoi comerţul de bunuri restricţionate pe alte pieţe, partajarea de fişiere de tipul pornografiei infantile, întrucât permit protejarea confidenţialităţii utilizatorilor de la direcţionare şi supraveghere, iar site-urile şi celelalte servicii online apar ascunse, nefiind indexate de motoarele de căutare.

Citește și: Simona Halep, superbă la evenimentul unui brand renumit! Despre ce sponsor este vorba

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză au fost găsite şi ridicate peste 300 de plicuri ce conţin substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, 50 de grame de substanţă susceptibilă a fi psihoactivă, 50 de grame de cannabis, 33 de telefoane, două pistoale cu gaze, sumele de bani în cuantum de 8.000 de euro şi 10.000 de lei. De asemenea, pe parcursul anchetei au fost confiscate peste două kilograme de substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive.

În acest caz, suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale, iar acţiunea a fost desfăşurată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş şi al lucrătorilor din Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Timiş.

Citește și: O celebră benzinărie intră la rupere! Cum vrea să-i dea gata pe TITANII electricității

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.