Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Meleşcanu: Reformarea ONU şi adaptarea sa la actualul context politic - premise esenţiale pentru o acţiune eficientă a acesteia

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

România consideră că reformarea ONU şi adaptarea sa la actualul context politic şi instituţional sunt premise esenţiale pentru o acţiune eficientă a acesteia, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, la o reuniune de nivel înalt privind reforma ONU, prezidată de preşedintele SUA Donald Trump.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis Agerpres, evenimentul s-a desfăşurat luni şi a deschis seria manifestărilor la nivel înalt din cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Sursa citată precizează că şeful diplomaţiei române a participat, de asemenea, la Consultarea ministerială francofonă "Securitate şi dezvoltare într-un spaţiu francofon solidar", prilej cu care a evidenţiat angajamentul susţinut al României în promovarea obiectivelor şi proiectelor francofone, prin iniţiative de anvergură naţională şi internaţională.

"Evocând prioritatea acordată francofoniei economice şi amplificării cooperării dintre factorii economici din spaţiul francofon, a prezentat obiectivele Conferinţei Femeilor Francofone, care va fi organizată de România, în cooperare cu OIF, în perioada 1 - 2 noiembrie 2017, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României. Conferinţa cu tema 'Creaţie, inovaţie, antreprenoriat, creştere, dezvoltare: femeile se afirmă' se va axa pe evidenţierea contribuţiei femeilor la dezvoltarea economică şi pe impulsionarea antreprenoriatului feminin. Cu această ocazie, şeful diplomaţiei române a reluat invitaţia adresată statelor francofone de a participa la Conferinţa ce va fi organizată de ţara noastră", se arată în comunicat.

Totodată, ministrul Afacerilor Externe a promovat pe lângă statele francofone candidatura României şi principalele argumente în sprijinul deţinerii de către ţara noastră a unui nou mandat de membru nepermanent în CS ONU, în intervalul 2020 - 2021. "Obiectivele Conferinţei Femeilor Francofone au fost abordate de către demnitarul român şi în cadrul întrevederii cu secretarul general al OIF, Michaëlle Jean, precum şi cu ministrul pentru relaţii internaţionale şi francofonie din provincia Quebec, Christine St-Pierre", precizează MAE.

Tot luni, în marja sesiunii Adunării Generale a ONU, ministrul Meleşcanu s-a întâlnit, de asemenea, cu omologii din Republica Honduras şi Mongolia. "Şeful diplomaţiei române şi ministrul afacerilor externe din Republica Honduras, Maria Dolores Agüero, au trecut în revistă atât stadiul şi perspectivele dialogului politic bilateral, cât şi posibilităţile de cooperare în domenii de interes comun, precum agricultura, energia, educaţia, schimbările climatice. Au fost abordate, totodată, şi aspecte privind colaborarea dintre România şi Republica Honduras în cadrul organismelor multilaterale, inclusiv în ceea ce priveşte sprijinul reciproc de candidaturi ale celor două ţări pentru ocuparea unor posturi în cadrul organizaţiilor internaţionale", arată MAE.

Conform sursei citate, în cadrul întrevederii cu omologul din Mongolia, Ts.Munkh-Orgil, a avut loc un schimb de opinii privind stadiul actual şi perspectivele relaţiilor româno-mongole, cu accent pe dialogul politic, cooperarea economică şi schimburile interumane. "Ministrul român a subliniat potenţialul semnificativ prezentat de relansarea relaţiilor bilaterale. Ambele părţi au reconfirmat interesul realizării unor proiecte comune pentru dezvoltarea cooperării în domenii de interes, precum agricultura şi zootehnia. Cei doi oficiali au reafirmat dorinţa de a contribui la dezvoltarea relaţiilor UE - Mongolia şi de a iniţia schimburi culturale mai intense, în special în domeniul educaţiei, care să contribuie la o mai bună cunoaştere reciprocă", mai informează MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.