Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mini-summit crucial pentru viitorul UE: 'Europa cu două viteze' intră în linie dreaptă

pixabay.com
diverse, ue, referendum, europa

Liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi Spaniei vor explora luni perspectivele unei Uniuni Europene cu "mai multe viteze" în cursul unui minisummit destinat să relanseze proiectul european, afectat de Brexit şi de ascensiunea populismelor în politica internaţională, comentează France Presse, conform agerpres.ro

Preşedintele Francois Hollande, cancelarul Angela Merkel şi şefii guvernelor italian Paolo Gentiloni şi spaniol Mariano Rajoy se vor întâlni în cursul serii la palatul din Versailles, în apropiere de Paris, cu scopul de a studia mijloacele de a face UE mai eficientă pentru cetăţenii săi.

VIDEO INCENDIAR DNA l-a filmat pe Toni Greblă, fostul judecător CCR, în baie: Ce au găsit procurorii


"Ideea este de a da un elan politic în patru" înaintea summitului aniversar de 60 de ani al Tratatului de la Roma care ar urma să marcheze o nouă etapă în construcţia europeană, la 25 martie, în capitala Italiei, a dezvăluit o sursă diplomatică franceză. 

Printre cele cinci scenarii de reformă a UE, schiţate de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de la simpla piaţă unică la o integrare întărită, Parisul şi Berlinul şi-au făcut deja alegerea, cea a unei UE cu mai multe viteze, potrivit AFP.

Situație fără precedent în Kazahstan. Parlamentul reduce atribuțiile președintelui


Pentru a depăşi reticenţele, în special ale noilor veniţi din Est, şi dificultăţile unei UE în 27, ţările dornice să meargă înainte ar putea astfel să avanseze în mai multe comitete mai mici vizând subiecte prioritare, precum creşterea economică, problemele sociale, protecţia frontierelor şi apărarea. 

"Va exista o Uniune Europeană cu diferite viteze, nu toţi vor participa de fiecare dată la toate etapele de integrare", a lansat cancelarul german Angela Merkel în 3 februarie la Malta. 

Parisul şi Berlinul estimează că este urgent să se acţioneze pentru relansarea unei UE zdruncinate de mai multe crize, de la cea a euro la cea a refugiaţilor, afectată şi de decizia britanicilor de a ieşi din UE. 

Italia, care lucrează la foaia de parcurs a viitorului summit de la Roma, şi ţările Benelux s-au raliat şi ele ideii unei UE cu mai multe viteze. Toate se neliniştesc de asemenea din cauza influenţei crescânde a partidelor antieuropene, care câştigă tot mai mult teren în alegeri. 

UE cu mai multe viteze, constituită din "miezul dur" şi "cercuri concentrice", nu este o idee nouă. Ea este deja o realitate, de la spaţiul Schengen la zona euro. Pentru a nu leza pe niciuna dintre statele membre, în special din Est, care se tem că vor lăsate în urma trenului european, conducătorii celor patru ţări cele mai populate din Europa nu vor face niciun anunţ concret luni, la capătul reuniunii lor, urmată de o cină de lucru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.