Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de Interne din Franţa intervine în scandalul burkini: Ce a anunţat Bernard Cazeneuve

politico.eu
burkini

Ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve a criticat luni intenţia controversată de a interzice burkini, costum de baie creat pentru femeile musulmane, drept "neconstituţională", relatează DPA. O interdicţie a burkini la nivel naţional, dorită de opoziţia conservatoare din Franţa, ar fi "neconstituţională, ineficientă şi ar evoca antagonisme şi tensiuni ireparabile", a declarat Cazeneuve pentru publicaţia catolică La Croix.

Cea mai înaltă instanţă administrativă din Franţa, Consiliul de Stat, a respins vineri o interdicţie a burkini pe plajele din oraşul sudic Villeneuve-Loubet, o decizie care a stabilit un precedent pentru zeci de localităţi de pe litoral. Decizia curţii i-a făcut pe politicienii de dreapta să ceară ca parlamentul să impună o interdicţie naţională pentru burkini, pe care îl percep ca pe un simbol al islamului radical. Luni, Cazeneuve s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii musulmane din Franţa, în contextul tensiunilor provocate de o serie de atacuri teroriste şi de repercusiunile acestora asupra musulmanilor din Franţa. "Avem nevoie de un islam care să stea cu ambele picioare în republică", a declarat ministrul după discuţii.

Într-o tentativă de a preveni radicalizarea, el a anunţat înfiinţarea unei fundaţii care să ofere noi căi de finanţare pentru construcţia de moschei şi instruirea imamilor în limba franceză. În jur de 30 de comunităţi au impus interdicţii pentru portul burkini pe plajele lor după atacul de Ziua Naţională comis de un islamist radical care a intrat cu camionul în mulţime pe Promenada englezilor din Nisa, provocând moartea a 86 de persoane. Constituţia franceză este una seculară şi interzice portul unor simboluri religioase în instituţiile publice, notează DPA. Parlamentul a votat în 2010 o interdicţie a obiectelor vestimentare care acoperă capul, scoţând în afara legii burqa sau niqab, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.