Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Păstârnac, vizită de lucru în Finlanda pentru a discuta situația copiilor de origine română în custodia autorităților

Inquam Photos / Octav Ganea
andreea pastarnac

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, este în vizită de lucru în Republica Finlanda, de luni până miercuri, iar aceasta va aborda cu autorităţile şi cazul copiilor de origine română aflaţi în prezent în custodia serviciilor sociale din această ţară. 

"Un punct important pe agenda de lucru îl reprezintă cunoaşterea şi aprofundarea situaţiei copiilor de origine română aflaţi în evidenţa organelor de asistenţa socială finlandeze. Asigurarea respectării drepturilor tuturor cetăţenilor români din afara graniţelor reprezintă una dintre priorităţile Guvernului României şi implicit a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni", arată un comunicat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) transmis luni AGERPRES

Potrivit sursei citate, oficialul român a avut o întrevedere, la Helsinki, cu vicepreşedintele Comisiei Juridice din Parlamentul Finlandez, Eva Biaudet, pe problematica menţionată. În continuare, demnitarul român urmează să aibă o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai autorităţilor cu competenţe în domenii conexe, de la Ministerul pentru Familie şi Servicii Sociale al Finlandei, la Ministerul Afacerilor Externe şi Oficiul Ombudsmanului pentru copii. 

Un aspect important al vizitei îl constituie întâlnirile ministrului Andreea Păstîrnac cu membrii comunităţii româneşti din Helsinki şi Tampere, "exponenţi ai mediului asociativ românesc, precum şi ai presei de limbă română", precizează sursa citată. 

Întrevederile vor prilejui, în primă parte, discuţii legate de problemele cu care se confruntă românii cu copii minori asistaţi social în statul de reşedinţă. De asemenea, vor fi prezentate modalităţile de accesare a finanţărilor oferite de statul român, programele şi proiectele dedicate menţinerii şi promovării identităţii culturale, lingvistice şi spirituale româneşti, precum şi demersurile întreprinse de MRP în susţinerea procesului de reîntoarcere şi reinserţie socială. 

Mai mult decât atât, în contextul vizitei, va avea loc o nouă etapă a programului 'Limba română, educaţie şi comunicare', prin intermediul căruia vor fi distribuite suporturi de curs în limba română pentru clasele primare, însoţite de CD-uri cu lecţii pentru predare interactivă, arată MRP. 

Copiii Cameliei Smicală Jalaskoski, Mihai şi Maria, au fost preluaţi de către autorităţile finlandeze, în urmă cu doi ani. Cei doi micuţi au dublă cetăţenie - română şi finlandeză. Mama acestora a cerut în mai multe rânduri susţinerea autorităţilor române, pentru ca fiul şi fiica ei să revină în custodia sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.