Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Național: Achiziția de rachete lasă Armata fără anvelopele de iarnă promise

parada 1 decembrie

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă o dezvăluire a jurnalistului Cătălin Tache privind dificultățile cu care se confruntă MApN, în pragul iernii, ca urmare a direcționării banilor destinați dotării Armatei cu echipamente absolut necesare pentru buna sa funcționare către achiziția de rachete „PATRIOT”.

National:

Cu 2 la suta din PIB alocat Ministerului Apararii Nationale, pana si controversatului general Catalin Stefanita Zisu i-a dat mana sa faca promisiuni sefilor de Stat Major ca, gata, anul asta cei de la Comandamentul Logistic Intrunit nu vor mai fi prinsi pe picior gresit de venirea iernii si autocamioanele Armatei vor avea, in sfarsit, anvelopele necesare.
Numai ca, desi soferii vor fi nevoiti sa faca din nou adevarate minuni pentru a se pastra pe soselele inzapezite ale patriei pe care trebuie sa o apere, Zisu are cel putin o justificare de aceasta data. Si anume ca in goana de a-si deserta „obolul” de 800 de milioane de euro „datorati” americanilor pana la sfarsitul anului pentru achizitia de rachete „PATRIOT”, se vor taia din nou toate celelalte de pe lista cu prioritati ale MApN-ului. Unde, ce-i drept, nici macar nu apucasera sa fie trecute bine anvelopele de iarna, ca le-au si scos!
Blocaj la angajari
Dar la experienta militarilor in a trage de rablele din dotare, la fel ca si colegii de la Politie de altfel, probabil ca acestia se vor descurca, spre lauda lor, si de aceasta data fara anvelopele de iarna promise. Numai ca plata de urgenta a celor 800 de milioane de euro catre companiile americane de armament si firmele de lobby aferente va avea un efect mult mai larg. Pentru ca, dupa cum sustin surse din cadrul MApN, desi mai-marii Armatei sperau sa deblocheze mai multe posturi, deja s-ar fi anuntat, fie si neoficial, ca nu prea  vor mai fi bani pentru viitoarele angajari. (Mai multe detalii AICI)

contributors.ro:

Reunit vinerea trecută la Herculane, stațiune odinioară vestită, astăzi transformată în ruină din cauza unei privatizări frauduloase în beneficiul unui membru de frunte al PSD care a făcut și a dres pe vremea guvernării lui Adrian Năstase, Comitetul Executiv al PSD s-a făcut de râsul lumii prin textul declarației de la sfârșitul adunării. Și prin ceea ce s-a rostit în cursul conferinței de presă.
Degeaba în timpul ședinței s-au inventariat victorii mai mult sau mai puțin reale, în van s-au cântat ode creșterii economice fabuloase, despre care economiștii spun că ar fi primejdios de rapidă, asemănătoare metamorfozării unui slăbănog devenit de azi pe mâine mare practicant de fitness ce înghite la greu tot felul de anabolizante, degeaba au mai scornit sociologul de partid și trasesitul de televiziune Marius Pieleanu și Institutul Avangarde un sondaj de opinie favorabil partidului care, ce să vezi, simple coinicidențe!, a fost dat publicității tam-nisam chiar în preajma adunării prea-cinistite. Nici un prilej de bucurie pesemne deoarece comunicatul, prezentat pe post de Rezoluție, în fapt o gogoașă politică făcută din aluat congelat și gluten în supraabundență, vorbește despre primejdiile în cascadă cu care se confruntă guvernarea și partidul. Asediat de instituțiile pretinsului Stat paralel și ilegitim, instituții pe care președintele Iohannis, în loc să le cheme la ordine cum ar dori principalul partid de guvernământ dar și aliatul său, preacinstitul ALDE, le stimulează. Încercând, vezi Doamne!, să preia PSD-ul, plasându-i în frunte un lider care să-i fie favorabil, înlocuindu-l astfel pe marele campion al independenței, dreptății și neatârnării, pe nume Liviu Dragnea. Dragnea Trei Dosare!
Textul declarației pesediste se înfățișează drept produsul minții unui individ care, fie că a văzut prea multe filme de categoria a șaptea, din acelea care prezintă cum se luptă KGB-ul cu caracatița numită CIA, fie că este fascinat și astăzi de declarațiile belicoase date cu zeci de ani în urmă, pe vremea lui Mao, de Partidul Comunist Chinez. Comunicate al căror rost era, pesemne, să intimideze Statele Unite. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Ipocrizia unor oameni de afaceri a devenit obsesivă. Oficial le merge foarte bine. Mai bine ca niciodată. Şi nu exagerez. Neam de neamul lor nu şi-au imaginat profituri ca anul acesta. Pentru multe branduri autohtone şi străine, 2017 se profilează a fi cel mai bun an după 1990. De departe cel mai profitabil. Dar, ce să vezi?... Câţiva reprezentanţi de frunte ai mediului privat au uitat de unde au plecat. Au început să se focuseze pe probleme, nu pe soluţii. Economia duduie şi lor le pute profitul fabulos. Guvernanţii nu fac ce trebuie. Nu fac ce vor ei. Politicienii sunt, ca de obicei, vai mama lor. Numai ei sunt buni, că se gândesc exclusiv la profitul lor.
Ca antreprenor, mă întâlnesc săp­tă­mâ­nal cu mulţi oameni care au afaceri private, din toate domeniile. Aşa am constatat că la cel puţin 8 din 10 nu le merge bine, ci foarte bine. Restul se mişcă sau se descurcă binişor. Ca în orice business, există probleme spe­cifice, mai mari sau mai mici. Dar, nu-i aşa?, dacă eşti antreprenor ade­vă­rat, preferabil e să taci şi să faci, decât să te vaiţi. În opinia mea, unii deţi­nă­tori de afaceri au fost atinşi de o ipo­crizie extremă. Sper, temporar. Ies pu­blic şi se plâng de parcă ar fi sfârşitul lu­mii. Ei vor să aibă viitorul în afaceri asi­gurat. O glumă bună, ca între antreprenori.
Guvernul, indiferent care este el, ţine cu cei mulţi. Cu cei care îi pot asigura continuitatea, indiferent despre ce partid e vorba. Noi, antreprenorii, ţinem cu noi, că doar nu găsim soluţii la problemele noastre pentru a-i îmbogăţi pe alţii. A fi antreprenor înseamnă a face. A crea. A evolua. A te adapta. A reuşi ceea ce alţii nu pot. Aici apare ipocrizia. După ce ai demonstrat că poţi, că ai creat o afacere care merge bine, că ai făcut ceva deosebit, începi să te plângi. Nu vorbesc aici despre calităţile celor care au reuşit în afaceri, ci despre caracterul lor. Culmea este că cei mai vehemenţi critici ai guvernanţilor sunt oameni de afaceri români, care reprezintă fie interesele personale, fie ale unor companii străine. Cu toţii realizează profituri uriaşe, nesperate. Si totuşi... (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Germania, prima putere economică a Europei, traversează un moment de turbulenţe politice întrucît conservatorii conduşi de Angela Merkel nu au reuşit să formeze un guvern de coaliţie cu liberalii şi cu ecologiştii, aşa cum scontau. Două scenarii se profilează la orizont: fie formarea unui guvern minoritar, ceea ce s-ar părera că doamna Merkel nu agrează ca idee, fie organizarea unor noi alegeri. In acest al doilea caz nu este însă de loc sigur că formaţiunea conservatoare va dori să se lanseze în campanie tot cu Angela Merkel în fruntea ei. Nu putem vorbi încă de un seism politic foarte grav într-o mare democraţie cum este Germania, dar unda de şoc a acestui impas are totuşi reverberaţii puternice în Europa.
Stabilitatea şi continuitatea nu sunt de loc ameninţate în Germania, a ţinut să afirme, în acest context, un purtător de cuvînt al Comisiei europene. Citez din declaraţia sa reluată de Agenţia France Prese: "Constituţia germană reprezintă baza stabilităţii şi a continuităţii în astfel de situaţii." Oricît de solidă este însă Constituţia germană, speculaţiile sunt numeroase, cu atît mai mult cu cît niciodată, din 1949 încoace, Germania nu a mai trăit un astfel de moment de blocaj.
A fost aşteptată în context şi iniţiativa preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier care, după cum arată Agenţia France Presse, joacă un rol instituţional de prim ordin în cazul în care se decide o dizolvare a Parlamentului. Pentru moment însă el amînă scenariul alegerilor şi invită întreaga clasă politică germană să revină la masa negocierilor pentru a ajunge la un compromis, în numele stabilităţii în Germania şi în Europa.
Indiferent de cum va evolua situaţia, Europa se va afla timp de cîteva luni într-o stare de incertitudine. "Criza politică din Germania este o veste foarte proastă pentru Europa", scrie un editorialist în cotidianul Le Monde. Alegerea lui Emmanuel Macron în funcţia de preşedinte al Franţei, aplaudată de germani, a deschis o nouă perspectivă şi pentru relansarea proiectului european, după zece ani de încercări dificile pentru Europa. Ori, iată că dintr-o dată Germania are o altă urgenţă, aceea de a-şi forja o coaliţie guvernamentală, în loc să se concentreze pe Europa.
Din informaţiile care sosesc de la Berlin rezultă că principalele divergenţe dintre conservatorii, liberalii şi ecologiştii germani ţin de imigraţie şi de mediul înconjurător. Subiecte grave, mai ales dacă ţinem cont că în mai multe ţări ale Europei aistăm la dezbateri "identitare" fără precedent. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.