Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ne-am luat cu Kovesi și ne-a scăpat ANUNȚUL lui Dragnea

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Liviu Dragnea la ICCJ

Profitând de vâltoarea scandalului plagiatului Laurei Codruța Kovesi, Liviu Dragnea a făcut aseară la Antena3, cu jumătate de gură, o declarație istorică.

Nu, nu e vorba de declarația că PSD va merge singur la viitoarele alegeri parlamentare. Asta era previzibil și oricum există precedente.

Declarația este aceea că PSD nu va veni în această campanie cu niciun nume de premier. Premierul, spune Dragnea, va fi prezentat abia după alegeri.

Așadar, cel mai mare partid din România, care în 2004 și 2008 a defilat cu Geoană premier și în 2012 cu Ponta (în USL), a ajuns în anul de grație 2016 să cedeze definitiv leadershipul.

Pentru că, în realitate, asta este semnificația gestului lui Dragnea. Să vii cu un program de guvernare, fără să spui cine e omul care își asumă implementarea lui, dacă vei câștiga alegerile, înseamnă să renunți la tot ce înseamnă politică.

Argumentul care circulă zilele acestea că viitoarele alegeri nu sunt ”guvernamentale”, ci parlamentare este unul hilar într-o democrație. Noul Parlament înseamnă automat un nou Executiv.

În Marea Britanie, Franța, Germania și în toate democrațiile consolidate, cu sisteme parlamentare sau semi-prezidențiale, alegerile parlamentare au și această miză uriașă: cine va fi viitorul șef al Executivului. Cetățenii nu sunt luați prin surprindere cu nume de oameni care să fie propuși premieri, deși nu i-a votat nimeni.

Este din ce în ce mai străveziu jocul lui Dragnea cu Iohannis și înțelegerea pentru un guvern PSD-PNL cu Cioloș premier. Se va vedea că nici liberalii nu vor veni cu un nume de premier în campanie, ceea ce deschide calea, pentru prima oară, unei republici prezidențiale.

Cedând inițiativa total lui Iohannis, cele două mari partide confirmă practic aranjamentul de culise pentru viitorul cabinet, încă înainte de desfășurarea alegerilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.