Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMV Petrom a trecut pe pierdere pentru prima dată de la privatizare

petrom omv

OMV Petrom (SNP) a înregistrat anul trecut primul rezultat negativ de la privatizarea din 2004, o pierdere de 690 de milioane de lei (155 milioane euro), comparativ cu un profit de 2,1 miliarde de lei în anul 2014, iar conducerea companiei de petrol și gaze, controlata de grupul austriac OMV, și-a anunțat intenția de a a nu propune distribuirea de dividende catre acționari, printre care se numara și statul român, cu o deținere de peste 20%.

Rezultatul de anul trecut a fost influențat puternic de o pierdere semnificativa înregistrata în trimestrul al patrulea, când compania a contabilizat un cost de 1,9 miliarde de lei din ajustari de depreciere a activelor din producție, determinata de scaderea prețului petrolului, se arata într-un raport transmis de OMV Petrom Bursei de Valori București (OMV), potrivit Mediafax.

Continuarea scaderii prețurilor la țiței și gaze naturale, precum și volatilitatea pieței au condus la revizuirea suplimentara de catre OMV Petrom a estimarilor de preț la țiței și gaze, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Estimarile de preț actualizate pentru țiței Brent se situeaza acum la 40 de dolari/baril pentru anul 2016, 55 dolari/baril pentru 2017, 65 dolari/baril pentru 2018, 70 dolari/baril pentru 2019 și la 75 dolari/baril începând cu anul 2020. Revizuirea acestor estimari a condus la înregistrarea unei ajustari de depreciere de 1,92 miliarde de lei în trimestrul al patrulea pentru active productive din segmentul Upstream, în plus fața de ajustarea de depreciere în suma de 786 milioane de lei recunoscuta în trimestrul al treilea, noteaza OMV Petrom.

"În 2015, rezultatele financiare ale grupului au fost sever afectate de scaderea abrupta a pretului titeiului. Contributia negativa din Upstream a fost partial compensata de performanta foarte buna din Downstream, demonstrând beneficiile modelului nostru de afaceri integrat. Pe parcursul anului, am raspuns prompt la deteriorarea fundamentelor de piata si ne-am îndeplinit cu succes promisiunile de reducere a costurilor si mentinere a pozitiei competitive, concomitent cu reducerea investitiilor cu 38% fata de 2014. Cu toate acestea, am reusit sa mentinem relativ stabila productia de hidrocarburi, beneficiind de investitiile si descoperirile din anii anteriori. În plus, sunt mândra sa anunt ca, împreuna cu partenerul nostru, ExxonMobil, am finalizat a doua campanie de foraj de explorare în perimetrul Neptun, care a inclus saparea a sapte sonde în total, majoritatea indicând prezenta gazelor naturale, si testarea cu succes a unei sonde pe structura Domino. Rezultatele sunt suficient de încurajatoare pentru a continua sa evaluam viabilitatea comerciala a dezvoltarii resurselor descoperite. Ca raspuns la persistenta conditiilor de piata nefavorabile, vom continua sa ne ajustam nivelul de activitate, mentinând totodata o pozitie financiara solida si protejând fluxul de numerar extins. Aceasta include intentia managementului de a propune nedistribuirea de dividende pentru 2015. Un cadru fiscal si de reglementare stabil, predictibil si favorabil investitiilor este esential pentru a ne putea mentine nivelul investitiilor în viitor, atât în vederea contracararii declinului natural, cât si pentru dezvoltarile ulterioare onshore si offshore", a declarat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.

Având în vedere nivelul ridicat de lichiditate necesar pentru a ne susține nevoile privind investițiile, managementul intenționeaza sa propuna nedistribuirea de dividende pentru 2015, potrivit raportului.

Vânzarile OMV Petrom au scazut anul trecut cu 16%, de la 21,54 miliarde de lei în 2014 la 18,14 miliarde de lei anul trecut (4,1 miliarde euro).

Vânzarile consolidate în 2015 au scazut cu 16% comparativ cu 2014, în principal din reducerea veniturilor din vânzarile de produse petroliere, determinata de scaderea accentuata a pretului titeiului, care a anulat impactul pozitiv din cresterea cantitatilor vândute, determinata de cererea de piata îmbunatatita, si vânzarile mai mari de electricitate. Vânzarile din segmentul Downstream Oil au reprezentat 73% din totalul vânzarilor consolidate, cele din Downstream Gas au reprezentat 23%, iar cele din Upstream au fost aproximativ 4%.

Rezultatul EBIT pentru anul 2015 a fost o pierdere de 530 milioane de lei, comparativ cu rezultatul pozitiv din 2014 de 3,34 miliarde de lei, în principal din cauza veniturilor mai mici din vânzari si a ajustarilor de depreciere mai mari pentru active productive din Upstream, în urma revizuirii estimarilor cu privire la pretul titeiului, atât pe termen scurt, cât si pe termen lung, noteaza compania.

Cheltuielile de explorare în suma de 577 milioane de lei, în principal în relatie cu sonde de explorare fara succes, de 408 milioane de lei, au influentat, de asemenea, în mod negativ rezultatul.

Profitul EBIT CCA excluzând elementele speciale a scazut cu 52% la valoarea de 2,5 miliarde de lei. EBIT CCA excluzând elementele speciale este calculat dupa eliminarea elementelor speciale nete de natura cheltuielilor în valoare de 2,69 miliarde de lei si dupa eliminarea pierderilor în valoare de 364 milioane de lei din detinerea stocurilor.

Rezultatul din activitatea curenta s-a redus, înregistrând o pierdere de 726 milioane de lei în 2015. Rezultatul net atribuibil actionarilor OMV Petrom a fost o pierdere de 676 milioane de lei, comparativ cu profitul net de 2,1 miliarde de lei înregistrat în 2014. Profitul net CCA atribuibil actionarilor OMV Petrom excluzând elementele speciale a fost de 1,8 miliarde de lei, cu 52% mai mic comparativ cu cel din 2014, când s-a situat la 3,76 miliarde de lei. Pierderea pe actiune a fost de 0,0119 lei în 2015, fața de profit pe actiune de 0,0371 lei în 2014, în timp ce profitul pe actiune CCA excluzând elementele speciale a fost de 0,0318 lei, în timp ce în 2014 s-a plasat la 0,0665 lei.

Compania de petrol și gaze estimeaza ca valoarea investitiilor (inclusiv lucrarile de explorare si evaluare capitalizate) pentru 2016 se vca situa în intervalul 700 - 800 milioane de euro, cu circa 10 - 20% mai mica fata de 2015, din care aproximativ 85% va fi dedicata proiectelor din Upstream; investitiile de explorare fiind estimate sa scada cu aproximativ 50% fata de nivelul ridicat din 2015.

În plus, OMV Petrom preconizeaza și vânzarea parcului eolian Dorobanțu, în concordanța cu strategia companiei de concentrare pe activitațile de baza.

În ultimele trei luni ale anului trecut, OMV Petrom a înregistrat o pierdere de 1,68 miliarde de lei, de peste cinci ori mai mare comparativ cu rezultatul negativ al perioadei similare din 2014. În același interval, vânzarile au coborât de la 5,35 miliarde de lei la 4,52 miliarde de lei.

La finele anului trecut grupul OMV Petrom avea 16.038 de angajați, în scadere cu 5% comparativ cu finele lui 2014, când avea 16.948 de salariați.

Compania OMV Petrom este controlata de grupul austriac OMV, cu o participație de 51%, statul fiind al doilea acționar ca marime, cu 20,64%, în timp ce Fondul Proprietatea (FP) are un pachet de 19%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.