Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU vrea încetarea imediată a luptelor din Siria: Ce spune Ban Ki-moon

ban ki-moon

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a cerut marţi 'încetarea luptelor' în Siria, în deschiderea sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU, relatează France Presse. "Fac apel la toţi cei care au influenţă să obţină încetarea luptelor şi începerea negocierilor" pentru o tranziţie politică, a pledat el, în contextul în care armistiţiul instaurat pe teren a încetat.

El a denunţat atacul de luni soldat cu victime asupra unui convoi al ONU şi al Semilunii Roşii Siriene în regiunea Alep din nordul Siriei. Este "un atac dezgustător, sălbatic şi aparent deliberat" care a forţat ONU să îşi suspende operaţiunile umanitare, a subliniat el. Ban Ki-moon i-a calificat pe lucrătorii umanitari din Siria drept 'eroi', iar pe agresorii lor - 'laşi' care trebuie 'să răspundă pentru aceste crime'. Conflictul din Siria este cel "care face cei mai mulţi morţi şi care răspândeşte cea mai multă instabilitate", a mai afirmat el, atacând în special regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

"Numeroase grupări au ucis civili nevinovaţi, însă niciuna la fel de mulţi ca guvernul sirian, care continuă să folosească butoaie cu explozibili asupra zonelor rezidenţiale şi să tortureze sistematic prizonieri", a adăugat Ban Ki-moon. El i-a criticat pe numeroşii protagonişti care "alimentează maşina de război", subliniind prezenţa în sala Adunării Generale a reprezentanţilor unor guverne care "au facilitat, finanţat sau chiar participat la atrocităţi comise de toate părţile din conflict". Conflictul din Siria, care a făcut 300.000 de morţi şi a pus pe drumuri milioane de refugiaţi, ar urma să domine lucrările acestei a 71-a sesiuni a Adunării Generale.

SUA şi Rusia prezidează marţi la New York o reuniune internaţională crucială privind Siria în încercarea de a salva ce a mai rămas din procesul diplomatic. Grupul Internaţional de Sprijin pentru Siria (GISS), care reuneşte 23 de ţări şi organizaţii internaţionale, va încerca să relanseze armistiţiul decis la 9 septembrie de către Washington şi Moscova, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.