Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziția turcă acuză legislația fascistă impusă de regimul Erdogan

turcia

Parlamentul turc a votat vineri o variantă redusă a unui proiect de lege extrem de controversat al guvernului privind 'securitatea internă', ce include principalele măsuri menite a consolida puterea poliţiei şi considerate ca fiind un atac la adresa libertăţilor de către opoziţie, care vrea să atace legea la Curtea Constituţională, informează AFP. 

La capătul a peste o lună de dezbateri furtunoase, marcate uneori de certuri violente care au dus la rănirea unor deputaţi, Parlamentul, unde Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), la putere din 2002, dispune de o majoritate absolută, a adoptat definitiv vineri dimineaţă, după o şedinţă extrem de lungă, 69 din cele 132 de articole ale textului iniţial, criticat atât în Turcia, cât şi în străinătate. 

Dintre cei 231 de parlamentari prezenţi la şedinţă, 199 au votat pentru, iar 32 împotrivă, au indicat surse parlamentare. 

Cu mai puţin de trei luni până la alegerile legislative de la 7 iunie, guvernul a decis în urmă cu circa două săptămâni să trimită în comisie cele 63 de articole care nu au fost încă adoptate, pentru a calma furia opoziţiei. 

Printre măsurile adoptate figurează totuşi câteva dintre cele extrem de criticate de către adversarii regimului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, acuzat că vrea să transforme Turcia într-un 'stat poliţienesc'. 

Proiectul adoptat vineri le permite poliţiştilor să verifice domicilii sau maşini doar pe baza unor simple 'suspiciuni' sau să reţină suspecţi în arest preventiv timp de 48 de ore, faţă de 24 până acum, fără supervizarea unui magistrat. Legea prevede de asemenea sancţiuni de patru ani de închisoare pentru manifestanţii cu cocktailuri Molotov sau cu artificii. 

Noile măsuri le permit totodată poliţiştilor să folosească arme de foc împotriva celor care deţin cocktailuri Molotov şi le interzic manifestanţilor să-şi acopere faţa, sub ameninţarea unei pedepse de cinci ani de închisoare. 

După ce textul va fi aprobat de şeful statului, lucru aproape cert, principala mişcare de opoziţie din parlament, Partidul Republican al Poporului (CHP, de centru-dreapta), a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională, în încercarea de a obţine invalidarea noilor măsuri. 

"Este o lege fascistă", a declarat vicepreşedintele acestei formaţiuni, Sezgin Tanrikulu. "Această lege este contrară statului de drept. Vom sesiza Curtea Supremă", a reacţionat un alt ales al partidului, Mahmut Tanal. 

Guvernul a prezentat acest proiect de lege în urma manifestaţiilor violente prokurde care au agitat Turcia în luna octombrie a anului trecut şi care s-au soldat cu circa 40 de morţi.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.