Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc, mesaj de felicitare pentru liderul Bisericii Greco-Catolice Române

papa-francisco

Papa Francisc i-a adresat vineri o scrisoare de felicitare liderului Bisericii Greco-Catolice Române, cardinalul Lucian, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la hirotonirea întru preotie, Suveranul Pontif manifestându-si gratitudinea pentru 'jertfa' depusa în aceste timpuri.

'Nu au lipsit obstacolele care au vrut sa te împiedice sa înaintezi cu usurinta spre sfântul tau tel. În schimb, sufletul tau niciodata nu s-a clatinat, ci, dimpotriva, cu o adevarata îndrazneala, ai înaintat pe calea cea dreapta pâna când, cu ajutorul lui Dumnezeu, ai primit cu bucurie darul preotiei pe data de 19 decembrie anul 1964', mentioneaza Papa Francisc, facând referire la 'durerea si tristetea în care se zbatea' Biserica Greco-Catolica Româna, interzisa în timpul regimului comunist, înca din 1948.
Suveranul Pontif i-a multumit cardinalului Lucian pentru ca în tot acest timp a continuat sa se ocupe cu multa daruire de grija spirituala a sufletelor, motiv pentru care, în 1990, Sfântul Ioan Paul al II-lea l-a numit întâistatator al Eparhiei de Maramures. Patru ani mai târziu, Lucian a fost numit arhiepiscop si mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, careia Papa Benedict al XVI-lea i-a atribuit în 2005 un grad mai înalt. Astfel, mitropolitului Lucian i s-a încredintat titlul de arhiepiscop major. În 2012, pentru meritele sale în Biserica, arhiepiscopul Lucian Muresan a fost numit cardinal.
'Asadar, venerabile frate al nostru, pe cât de memorabila este aceasta zi a vietii tale, pe atât este de potrivit ca multe laude sa fie aduse Providentei prin aceste cuvinte: 'bucura-se-va inima mea de mântuirea Ta; cânta-voi Domnului, Celui ce mi-a facut bine si voi cânta numele Domnului Celui Preaînalt' (Ps 13, 6)', îi transmite Suveranul Pontif cardinalului Lucian.
Papa Francisc i-a acordat binecuvântarea sa apostolica, împartasita si colaboratorilor si membrilor familiei cardinalului Lucian.
Al treilea cardinal român, dupa cardinalul Iuliu Hossu si cardinalul Alexandru Todea, Lucian Muresan s-a nascut la 23 mai 1931 la Ferneziu, astazi cartier al municipiului Baia Mare. A studiat teologia mai întâi la Seminarul Romano-Catolic din Alba Iulia, iar apoi în clandestinitate. A fost hirotonit preot în clandestinitate, la 19 decembrie 1964. Tot în clandestinitate, din 1985 pâna în 1990, a condus Eparhia de Maramures, mai întâi ca ordinarius provizoriu, iar mai apoi ca titular. A fost consacrat episcop la 27 mai 1990, la Baia Mare. La 4 iulie 1994 a fost numit de Papa Ioan Paul al II-lea ca arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia si Fagaras si mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.
Din 26 mai 2003 este membru al Congregatiei pentru Bisericile Orientale, numit de Papa Ioan Paul al II-lea. La 16 decembrie 2005, Sfântul Parinte Benedict al XVI-lea l-a ridicat la demnitatea de arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, odata cu ridicarea Bisericii Mitropolitane sui iuris la rangul de Biserica Arhiepiscopala Majora, prin Bula Ad totius Dominici gregis. A fost întronizat ca arhiepiscop major la 30 aprilie 2006.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.