Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Comisiei Europene răspunde acuzațiilor lui Erdogan

junker

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a răspuns joi ameninţărilor cu blocarea acordului privind imigranţii lansate cu o zi în urmă de către Turcia, relatează agenţia France Presse. 

"Aşteptăm ca Turcia să îşi respecte angajamentele. Ameninţările nu sunt cel mai bun instrument diplomatic care poate fi folosit", a declarat Juncker în cadrul unui briefing de presă în marja summitului G7 din Japonia, potrivit agerpres.ro

"În ceea ce priveşte Turcia, sunt convins că acest acord îşi va face efectele. De fapt, se întâmplă", a adăugat el. 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Uniunea Europeană că Parlamentul turc va bloca punerea în aplicare a acordului privind imigranţii dacă nu sunt înregistrate progrese în legătură cu eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci. 

Afirmaţiile survin pe fondul degradării, în aceste ultime săptămâni, a relaţiilor între Ankara şi Bruxelles în special pe subiectul blocajului privind vizele şi a situaţiei drepturilor omului în Turcia, unde Erdogan încearcă să îşi consolideze puterea. 

Dacă nu se va obţine niciun rezultat privind liberalizarea vizelor până la 30 iunie, "nicio decizie, nicio lege în cadrul aplicării acordului de readmisie (a imigranţilor) nu va ieşi din Parlamentul Republicii Turcia", a declarat Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă la Summitul Umanitar Mondial de la Istanbul. 

Acordul privind liberalizarea regimului de vize de la sfârşitul lunii iunie pentru turcii care vor să călătorească în Spaţiul Schengen se află în centrul acordului mai larg privind imigranţii, care a permis reducerea fluxului trecerilor clandestine spre Europa. 

Însă o scutire de vize până la data limită pare tot mai improbabilă după ce Erdogan s-a opus unei relaxări a legii antiteroriste din ţara sa, una dintre cele 72 de condiţii impuse de Bruxelles. 

Luni, cancelarul german Angela Merkel a reafirmat necesitatea de a fi îndeplinite toate criteriile înainte de liberalizarea regimului de vize.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.