Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele francez, încrezător într-o soluţie paşnică în criza catalană

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam   Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat marţi "încrezător" într-o soluţionare paşnică a conflictului dintre Madrid şi secesioniştii din Catalonia, cu câteva ore înainte de discursul premierului catalan în care acesta ar putea proclama independenţa regiunii, informează AFP. "E o acţiune în forţă a catalanilor, doresc ca ea să fie gestionată în mod paşnic, cred că va fi cazul, sunt încrezător în această privinţă", a afirmat Macron în timpul unei dezbateri la Universitatea Goethe din Frankfurt (vestul Germaniei), înainte de a inaugura Târgul de Carte.

"Demersul catalan nu se înscrie în regulile statutului de drept spaniol", a adăugat el, estimând că în Catalonia se manifestă "o formă de iredentism" şi că demersul separatiştilor este între altele motivat de "egoisme economice de care mi-e teamă". "Nu am sentimentul că ea (Catalonia) este oprimată", a subliniat liderul francez.

Preşedintele francez s-a declarat favorabil ideii conform căreia UE nu trebuie să intervină în această criză. "Acesta nu este rolul Europei. Dacă astăzi UE intervine, ea îi va trata pe picior de egalitate" pe liderul catalan Carles Puigdemont şi şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy, conform Agerpres.

La Bruxelles, înainte de discursul extrem de aşteptat al liderului catalan, preşedintele Consiliului European Donald Tusk i-a cerut lui Carles Puigdemont "să nu anunţe o decizie ce va face dialogul imposibil". Guvernul spaniol a lansat la rândul său un ultim apel liderului separatist catalan, cerându-i să nu întreprindă "nimic din ce ar fi ireversibil". Catalonia, una dintre regiunile cele mai bogate din Spania, şi-ar putea declara independenţa marţi seara, ca urmare a referendumului ilegal desfăşurat la 1 octombrie şi câştigat de secesionişti cu peste 90% din voturi la o rată de participare de 43%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.