Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procedura referendumului în cazul revizuirii Constituţiei, adoptată la Senat (sinteză)

Inquam Photos / Octav Ganea
Senatul Romaniei

Procedura referendumului în cazul revizuirii Constituţiei şi separarea funcţiei de preşedinte al CA al SRR şi SRTV de cea de director general au fost reglementate în această săptămână de Senat prin adoptarea a două propuneri legislative iniţiate de parlamentari PSD.

 

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de marţi, propunerea legislativă prin care se stabileşte că referendumul naţional cu privire la revizuirea Constituţiei are loc în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale, data urmând să fie stabilită prin hotărâre de Guvern.

Iniţial, comisiile de specialitate ale Senatului acceptaseră fără amendamente propunerea legislativă iniţiată de un grup de senatori PSD în care se stipula că referendumul naţional cu privire la revizuirea Constituţiei are loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale.

Propunerea legislativă a fost retrimisă de plen Comisiilor juridică şi de constituţionalitate, acestea amendând actul normativ în sensul stabilirii procedurii în cazul în care Curtea Constituţională decide că s-au depăşit limitele revizuirii Legii fundamentale. De asemenea, stabilirea datei referendumului revine Guvernului.

"Proiectul legii constituţionale adoptat de Camera Deputaţilor şi Senat se publică în aceeaşi zi în Monitorul Oficial al României, partea I, şi se transmite Curţii Constituţionale. Dacă se constată că propunerea legislativă de revizuire depăşeşte limitele revizuirii, iniţiativa de revizuire se consideră nefinalizată şi se transmite Camerei Deputaţilor, procedura urmând a fi reluată", se arată în raportul suplimentar al Comisiilor juridică şi de constituţionalitate, însuşit marţi de plen.

Potrivit unui alt amendament, "cetăţenii României sunt chemaţi să-şi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului în conformitate cu art. 151 alin. 3 din Constituţie".

Potrivit proiectului de act normativ, cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei se suportă din bugetul de stat.

Propunerea legislativă a fost votată de Senat cu 79 de voturi ''pentru'' şi 36 ''împotrivă'', urmând a fi transmisă Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

*

În aceeaşi şedinţă de plen de marţi, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, o propunere legislativă de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a SRTV şi SRR, prin care funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie este separată de cea de director general.

Noul proiect de act normativ prevede că funcţia de director general se ocupă pe baza unei selecţii de proiecte de management, iar durata mandatului este de 4 ani.

Conform amendamentelor adoptate în Comisia de cultură a Senatului, pe timpul exercitării mandatului, membrii CA sunt obligaţi să renunţe la calitatea de membru de partid sau, după caz, de membru în structurile de conducere ale organizaţiilor sindicale.

De asemenea, în propunerea legislativă sunt prevăzute criterii profesionale pentru viitorii membri ai Consiliilor de administraţie ale SRR şi SRTV, printre care experienţă profesională de minimum 5 ani în unul dintre domeniile mass-media, cultural, comunicare, relaţii publice, educaţie, economico-financiar sau juridic, experienţă managerială.

Propunerea legislativă care a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, pe data de 4 mai 2016, a trecut marţi de Senat cu 86 de voturi ''pentru'', 1 vot ''împotrivă'' şi 26 de abţineri.

Citeşte şi: TANCURILE românești au 'INTERZIS' prin Ungaria. Militarii, BLOCAȚI în Germania după exerciţiul NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.