Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profilul neaşteptat al jihadiştilor francezi

jihadisti

RFI:

Potrivit unui raport publicat recent, portretul robot al jihadiştilor francezi nu seamănă prea mult cu clişeele despre ei. Studiul realizat de Centrul de Prevenire al Derivelor Sectare legate de Islam (CPDSI), răstoarnă prejudecățile legate de acest subiect . Ei ar fi in general tineri din clasa de mijloc, din familii de atei, suferind de depresie.CPDSI este o organizație privată, înființată de către cercetătoarea și antropoloaga Dounia Bouzar care are ca scop lupta împotriva radicalizării islamice în Franța. Centrul a fost contactat de mai mult de 160 de familii, ale căror mărturii stau la baza acestui raport lung de 90 de pagini. În acest studiu, autorii analizează discursul radical, obiectivul său și vehiculul preferat de propagare: internetul. Studiul subliniaza o extindere a țintelor vizate de discursul radical. De unde vin jihadiștii francezi?

• Clasele de mijloc. Marea majoritate a tinerilor candidați la jihad provin din clasa de mijloc (67%). Pătura săracă și cea a categoriilor socio-profesionale superioare sunt la egalitate, prima dă 16% din candidații la jihad, a doua - 17%.

• 15-21 ani. Acestea este categoria cea mai atinsă, de aici provenind 63% din candidații pentru Jihad. Dintre acești tineri, doar 5% au la activ infracțiuni minore. În schimb, 40% dintre ei au fost sau sunt depresivi, ceea ce a condus la formularea ipotezei că "îndoctrinarea funcționează mai ușor la tinerii sensibili care pun întrebări cu privire la sensul lor viață."

• Familii de atei. Contrar opiniei populare, majoritatea recruților islamismului radical nu vin din familiile musulmane foarte practicante: 80% din familiile  care au contactat CPDSI se declară atee, iar restul de 20% budiști, musulmani sau creștini.

Familiile care au cerut ajutorul Centrului sunt de naționalitate franceză, doar în cazul a 10% dintre acestea, unul dintre bunici s-a instalat în Franța după ce a trăit în Algeria, Antile, Maroc sau Tunisia. Studiile anterioare arătau că tinerii radicalizați se simțeau fără teritoriu, de nicăieri. Noul discurs terorist, însă, îi atinge și pe cei care nu au aceste sentimente, sunt foarte bine ancorați în societatea în care trăiesc, indiferent dacă sunt urmași ai imigranților sau nu. Sentimentul de exil,  legătura cu imigrația sau pur și simplu raportul cu teritoriul în care trăiesc nu mai reprezintă un indicator determinant în profilul tinerilor atinși azi de radicalizare. Concluzia îngrijorătoare a raportului este că discursul radical face victime și în rândul tinerilor care merg la școli foarte bune și excelează în domeniile lor. Discursul radical atinge toate clasele sociale.

Evenimentul Zilei:

Turcia a recunoscut în premieră că a doborât un avion rus intrat în spațiul său aerian, după ce avertizase pilotul în mod repetat. Diferite posturi de televiziune turce au difuzat imagini cu avionul în flăcări prăbușindu-se. Apoi a venit și mesajul Moscovei, care susține că avionul său a fost doborât în spațiul aerian al Siriei.Mai mult, Turcia a anunțat sesizarea Consiliului de Securitate al ONU și sesizarea de urgență a NATO legat de agresiunea militară repetată a Rusiei, intrarea în spațiul său aerian, în mod repetat, a aeronavelor ruse din estul Mediteranei... Subiectul unor ciocniri între forțele militare în Siria este unul vechi, pentru că acolo operează avioane, antiaeriană, rachete și trupe ale coaliției împotriva Statului Islamic – SUA, Marea Britanie, Franța – Turcia pe propriul teritoriu, trupele Rusiei și ale aliaților său allawiți sirieni, trupele speciale iraniene și trupele Hezbollahului șiit libanez pro-iranian, dar și aviația și trupele de rachete israeliene punctual, pentru a bloca transferurile de arme către Hezbollah. O ciocnire între diferitele categorii de forțe era de așteptat, mai ales că vorbim despre prima oară din 1962, de la criza rachetelor din Cuba, când SUA și Rusia sunt față în față, la linia de contact. Între cele două state, dealtfel, s-au desfășurat consultări militare pentru evitarea incidentelor. În cazul de față, situația poate escalada simțitor în zone greu de anticipat. O confruntare NATO-Rusia, fie și numai vizând trupele dislocate în Siria și Estul Mediteranei, este de nedorit, și probabil eforturi succesive vor fi făcute pentru limitarea incidentului și evitarea unor episoade ulterioare. Însă deja confruntarea a ajuns la un nivel extrem de important iar un asemenea incident poate dinamita și discuțiile privind aranjamentele multilaterale vizând Siria. Un prim semnal al nivelului conflictului și al dorinței de a stinge acest incident va veni chiar miercuri, 25 noiembrie, când trebuia să aibă loc la Istanbul, sub preşedinţia miniştrilor de externe din Rusia şi Turcia, Serghei Lavrov şi Feridun Sinirlioglu, cea de-a V-a reuniune a Grupului comun de planificare strategică, care operează în cadrul Consiliului de cooperare la nivel înalt, condus de preşedintele Rusiei şi cel al Turciei. Anularea reuniunii ar putea fi un semn de nervozitate în creștere al Turciei și posibilitatea unei escaladări susținute a conflictului.

Romania Libera:

Cine urmăreşte cu atenţie mesajele direcţionate în spaţiul public în ultima perioadă (pe unele televiziuni de ştiri, site-uri, Facebook) va remarca o efervescenţă ciudată, care are un singur obiectiv: demolarea proaspătului Guvern instalat la Palatul Victoria. Bunul simţ spune că o nouă putere merită măcar o lună de graţie, pentru a vedea dacă se ridică sau nu la înălţimea aşteptărilor. În cazul Guvernului Cioloş, atacurile au început chiar înainte de a depune jurământul la Palatul Cotroceni. Spre exemplu, nici nu se uscase bine cerneala de pe semnăturile miniştrilor Guvernului Cioloş că pe televiziunile şi site-urile de ştiri apropiate de Ponta se dădea ca sigură informaţia că noul premier nu va mări salariile bugetarilor cu 10% de la 1 decembrie, în condiţiile în care legea votată de Parlament trebuie promulgată de preşedintele Iohannis...  Iar declaraţia lui Ponta despre „consilierii urechişti“ ai lui Cioloş care l-ar fi dezinformat în ceea ce priveşte  blocarea Programului Operaţional Regional a fost doar un semnal discret care arată în ce direcţie vor merge lucrurile de acum încolo. Toate indiciile nu fac decât să confirme existenţa unui plan, bine pus la punct, realizat de strategii din jurul lui Victor Ponta, plan ce are ca scop decredibilizarea Guvernului Cioloş.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.