Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Puciul din Turcia: Comandantul bazei care găzuiește zeci de bombe nucleare a cerut azil în SUA

Incirlik

Generalul Bekir Ercan Van, comandantul bazei aeriene de la Incirlik, folosită de coaliția internațională condusă de SUA pentru atacuri împotriva ISIS, a fost arestat duminică pentru o presupusă implicare în tentativa de lovitură de stat din Turcia. Anterior, acesta ceruse azil în SUA, însă autorităţile americane au refuzat cererea, potrivit The New York Times.

Baza aeriană de la Incirlik este de o importanţă strategică nu doar pentru misiunile anti-ISIS, ci şi pentru că găzduieşte zeci de bombe nucleare. Turcia este una dintre cele cinci ţări NATO care nu deţin armament nuclear, însă găzduiesc asemenea bombe ca parte a strategiei NATO.

Vezi și: Misterul avionului în care se afla Erdogan: Rebelii l-ar fi putut doborî, dar nu au făcut-o

Generalul Bekir Ercan Van a fost arestat duminică, alături de alte mii de soldaţi şi ofiţeri din armata turcă. Potrivit unor surse citate de Reuters, de la baza aeriană Incirlik ar fi decolat, în seara puciului, un avion de alimentare, care a asigurat combustibilul necesar pentru avioanele de luptă ale rebelilor, astfel încât acestea să nu fie nevoite să aterizeze pentru a alimenta.

Peste 290 de persoane şi-au pierdut viaţa în tentativa de lovitură de stat din Turcia, iar peste 1500 de au fost rănite. Represaliile regimului după puciul eşuat au dus la arestarea a peste 6000 de ofiţeri, soldaţi şi magistraţi.

Vezi şi: REVOLTĂ în Turcia: Noi arestări de judecători şi militari

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.