Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raluca Prună răspunde la acuzaţiile că s-a reînfiinţat Direcţia a VI-a a Securităţii

raluca pruna

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat luni că sunt nefondate criticile apărute în spaţiul public, conform cărora ar fi înfiinţat o direcţie a Securităţii prin ordonanţa de urgenţă privind interceptările, subliniind că România nu poate combate terorismul într-un mod "amatoristic". 

"Toate aceste critici cum că am înfiinţat nu ştiu ce direcţie a Securităţii sunt complet nefondate. În fond, SRI, în materia siguranţei naţionale, titlul 10 din Codul penal, şi în materie de terorism, nu face decât să îşi păstreze atribuţiile pe care le avea şi înainte de decizia Curţii Constituţionale. Având în vedere că decizia Curţii restrânge foarte mult definiţia 'organ de cercetare penală', la procuror şi poliţist, nu exista altă soluţie. Eu invit pe toată lumea care critică această ordonanţă să se uite la ultimele atentate şi să se întrebe dacă noi putem combate terorismul într-un mod, cum să zic, amatoristic şi eu cred că nu. Cred că agenda europeană şi agenda românească fac în aşa fel încât să fi fost obligaţia mea ca ministru să fac o asemenea propunere. Nu am niciun fel de regret şi nu îmi pare rău că am făcut acest lucru", le-a spus Raluca Prună jurnaliştilor, înainte de a participa la prezentarea bilanţului Parchetului General pe anul 2015, potrivit Agerpres.

Ea a explicat că atribuţia SRI în materie de cercetare penală constă doar în punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică. 

"În ce constă atribuţia de cercetare penală a SRI? Constă exclusiv în punerea de executare a mandatului de supraveghere tehnică. Nimic mai mult. Iar celor care spun că SRI, prin această ordonanţă, reţine, arestează, ridică de pe stradă le spun că sunt afirmaţii complet nefondate şi iresponsabile. Şi le mai spun că în materia acestor infracţiuni urmărirea penală este exclusiv a procurorului, în care nimeni, nici măcar poliţistul judiciar, nu poate face nimic dacă nu îi cere procurorul", a afirmat ministrul Justiţiei.

Vezi şi: Ministrul Justiţiei, despre noile puteri ale SRI: 'Discuţia despre drepturi e un lux teoretic'

În legătură cu procedura de selecţie a viitorului procuror general, Raluca Prună a spus că procesul este "sub control total şi nu trebuie nimeni să se îngrijoreze". "România va avea în curând un procuror general bun", a mai declarat Raluca Prună. 

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat favorabil, vineri, ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal. 

Potrivit OUG, procurorii şi organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructura Serviciului Român de Informaţii. 

Ministrul Prună a anunţat că ordonanţa adoptată de Guvern modifică patru acte normative: Codul de procedură penală, Legea privind organizarea judiciară, Legea privind organizarea şi funcţionarea DIICOT, precum şi Legea privind organizarea şi funcţionarea SRI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.