Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raluca Prună, SCHIMB ACID de REPLICI cu un ministru al justiției din Guvernul Năstase

Ministerul Justitiei
Raluca Pruna

Fostul ministru al Justiției Raluca Prună a declarat marți că este surprinsă de declarațiile lui Cristian Diaconescu, care a spus că articolul 69 din legea 304 din 2004, dar şi alte articole au fost modificate de guvernul condus de Dacian Cioloş prin OUG nr 78 şi care acum dă dreptul ministrului Justiţiei să aibă mai multe atribuţii în domeniul parchetelor sugerând că ar putea decide schimbarea acestora, aşa cum acesta a declarat deja. Reacția lui Cristian Diaconescu nu a întârziat să apară.

EXPLOZIV: Guvernul Cioloș, CADOU pentru ministrul Toader. Poate să îi EVALUEZE pe Kovesi și Lazăr

„Regret ca nu am de ales decât sa îl contrazic. Articolul 69 din Legea 304/2004 e pe fond cel adoptat in 2004, când dl Diaconescu era ministrul justiției și eu răspundeam la delegația Comisiei Europene de acest capitol de negociere pentru aderare. Amândoi luptam atunci sa închidem capitolul...

Prin OUG 78/2016 care reglementează activitatea DIICOT s-a adaugat la art 69 alin 1 din Legea 304/2004, cum era si firesc, referința la DIICOT. Numai atât, nimic mai mult. De altfel mai multe articole din legea 304/2004 au fost modificate pentru a adauga procurorul șef DIICOT, alături de procurorul general și procurorul șef DNA.

Prin modificarea adusa art 69 prin OUG 78/2016 nu s-a dat nici o putere suplimentara ministrului justitiei. O veste proasta pentru manipulatori.

Textul modificat arată așa: "1) Ministrul justiției, când consideră necesar, din proprie inițiativă sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercită controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnați de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau, după caz, de procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, de procurorul- șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism ori de ministrul justiției."

Inainte de modificarea prin OUG 78/2016, articolul 69 din legea 304/2004 era așa: "(1) Ministrul justiției, când consideră necesar, din proprie inițiativă sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercită controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnați de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau, după caz, de procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, ori de ministrul justiției.", scrie Raluca Prună, pe Facebook.

Reacția lui Cristian Diaconescu nu a întârziat să apară. „In legatura cu o serie de afirmatii ale unor tehnocrati privind asa-zisa “eroare” pe care as fi comis-o in ceea ce priveste dreptul de control al ministrului justitiei asupra functionarii parchetelor prevazut in art. 69 din legea 304/2004, fac urmatoarea precizare:

„1. Forma de baza a art. 69 este urmatoarea “Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie exercita, direct sau prin procurori inspectori, controlul asupra tuturor parchetelor”. Aceasta lege a fost publicata in MONITORUL OFICIAL NR. 576 din 29 iunie 2004. A fost textul convenit cu toti partenerii nostri europeni, CEDO si Comisia de la Venetia in anul 2004, prin care se confirma totala independenta a sistemului parchetelor de controlul politic al ministrului justitiei. Am spus in emisiunea de la Realitatea TV ceea ce cred cu tarie - ca si in anul 2004 cand eram ministrul justitiei - si anume ca aceasta este varianta care continua sa reflecte adevaratul echilibru al puterilor in stat;
2. Incepand cu anul 2005, aceasta lege a suferit o serie de modificari -ultima fiind OUG nr. 78/2016- prin care i s-a oferit ministrului justitiei capacitatea de a controla parchetele;
3. Toate aceste schimbari au drept consecinta intarirea rolului politicului asupra sistemului judiciar, iar daca o astfel de prevedere ar fi fost sustinuta in anul 2004 am fi continuat si astazi sa calatorim cu vize in Europa. PACAT!”, spune Cristian Diaconescu, pe pagina de socializare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.