Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raluca Prună vrea să rezolve problemele din penitenciare: Ce hotărâri se vor lua

Ministerul Justitiei
Raluca Pruna

România nu mai poate amâna luarea unor măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei din penitenciare, chiar dacă sumele alocate pentru investiţiile care trebuie să fie făcute ar putea provoca şi nemulţumiri, a afirmat miercuri ministrul Justiţiei, Raluca Prună. "Suntem acum într-un moment în care nu avem de ales, trebuie să acceptăm că avem, ca societate, o problemă gravă, trebuie să acceptăm că cei care au greşit îşi execută pedeapsa într-un penitenciar, dar trebuie să o facă într-un mod demn şi mai trebuie să acceptăm că avem numeroase hotărâri de condamnare la CEDO. Şi pentru toate aceste motive cred că suntem în ceasul al doisprezecelea pentru a propune nişte măsuri, chiar dacă poate că ele nu or să fie populare pentru toată lumea. Cei care nu vor să investim nimic în penitenciare, când vor vedea bugetele pe care o să le alocăm, vor fi nemulţumiţi, cei care îşi doresc o graţiere colectivă şi o amnistie, atunci când vor vedea că nu va exista sub mandatul meu o asemenea măsură, vor fi şi ei nemulţumiţi", a declarat Raluca Prună la sesiunea de întrebări şi răspunsuri "De vorbă cu ministrul tău", organizată de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic.

În opinia sa, situaţia existentă în penitenciare nu poate fi imputată unui guvern sau unei persoane anume, fiind vorba de o problemă de sistem. "E greu de spus acum (...) dacă faptul de a nu fi avut în 26 de ani o infrastructură care să răspundă nevoilor societăţii româneşti în ceea ce priveşte sistemul penitenciar este sau nu o chestiune imputabilă cuiva anume. Eu cred că este o chestiune de sistem, care nu poate fi imputabilă unei persoane, indiferent de nivelul de decizie la care se află persoana respectivă. Să nu uităm că în 26 de ani am avut numeroase guverne şi, în ciuda faptului că fiecare dintre aceste guverne a luat măsuri care au condus la o scădere a populaţiei carcerale, totuşi măsurile acestea nu sunt suficiente", a spus ministrul Justiţiei.

Ministerul Justiţiei (MJ) a lansat un proces de informare şi consultare publică cu privire la situaţia sistemului penitenciar din România şi măsurile ce pot fi luate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi reducerea sustenabilă a supraaglomerării. "Prin acest proces, Ministerul Justiţiei doreşte informarea şi consultarea publicului cu privire la situaţia sistemului penitenciar din România, aducând în atenţia publicului planul de măsuri adoptat împreună cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor la 30 iunie. Ministerul Justiţiei urmăreşte astfel crearea unei platforme prin care societatea civilă să exprime puncte de vedere cu privire la unele opţiuni identificate, în vederea îmbunătăţirii efective şi sustenabile a condiţiilor de detenţie ce includ şi supraaglomerarea", precizează MJ. Consultarea va fi susţinută în plan local şi printr-o serie de întâlniri regionale organizate la Iaşi, Timişoara, Cluj, Craiova şi Bucureşti cu parteneri instituţionali şi organizaţii neguvernamentale. Data limită până la care sunt aşteptate propuneri din partea cetăţenilor este 9 septembrie, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.