Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția lui Emmanuel Macron după atentatul de la Marsilia

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam   Emmanuel Macron

Bărbatul care a înjunghiat mortal duminică două femei în gara Saint-Charles din Marsilia era cunoscut poliţiei pentru infracţiuni de drept comun, transmit AFP şi Reutes, citând o sursă apropiată anchetei.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 13.45 (11.45 GMT), iar agresorul ar fi strigat 'Allah Akbar', conform unei surse apropiate anchetei, investigatorii privilegiind pista teroristă.

Atacatorul, în vârstă de aproximativ 30 de ani, nu avea asupra sa acte de identitate, scrie agerpres.ro.

Conform procurorului Marsiliei, atacatorul a fost împuşcat mortal de militari ai operaţiunii Sentinelle, instituită după atentatele din ianuarie 2015.

Victimele sunt două femei, de 17, respectiv 20 de ani.

Secţia antiteroristă a Parchetului din Paris a comunicat că a fost deschisă o anchetă pentru 'asasinate în relaţie cu o acţiune teroristă' şi 'tentativă de asasinat asupra unei persoane depozitare a autorităţii publice'.

Ancheta a fost încredinţată Direcţiei centrale a poliţiei judiciare (DCPJ) şi Direcţiei generale de securitate internă (DGSI).

Peste 200 de poliţişti au fost mobilizaţi în jurul gării, unde traficul feroviar, iniţial întrerupt total după incident, a fost reluat parţial cu puţin înaintea orei locale 17.30.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reacţionat duminică la acest nou atac, declarându-se 'profund indignat de acest act barbar, şi îndurerat alături de familiile şi apropiaţii victimelor'. 'Îi salut pe militarii (operaţiunii) Sentinelle şi pe poliţiştii care au reacţionat cu sânge rece şi eficacitate', a postat Macron pe Twitter.

Ministrul de interne, Gérard Collomb, urma să sosească la faţa locului spre sfârşitul după-amiezii. 'Nu vom lăsa garda jos', a scris pe Twitter premierul Edouard Philippe, declarându-şi 'furia' faţă de acest atac şi 'tristeţea pentru victime'.

Acest nou atentat intervine cu două zile înaintea votului din Adunarea Naţională, camera legislativă inferioară, cu privire la proiectul controversat al unei legi antiteroriste ce vizează transpunerea în dreptul comun a anumitor măsuri luate în virtutea stării de urgenţă instaurate de fosta guvernare socialistă în urma atentatelor din 13 noiembrie 2015 de la Paris.

Pe de altă parte, luni va începe procesul pentru complicitate al fratelui lui Mohamed Merah, care în martie 2012 a ucis, în numele jihadului, şapte persoane, printre care trei copii, la o şcoală evreiască din Toulouse (sud-vest) şi în împrejurimi.

Acesta a fost primul atentat jihadist în Franţa după cele ale grupării insurgente algeriene GIA în 1995 şi a deschis seria de atacuri teroriste, soldate, până la cel de duminică de la Marsilia, cu 239 de victime.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.