Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția lui Erdogan după ASASINATUL de la Ankara: 'E o PROVOCARE' - VIDEO

rt.com
recep erdogan

Un bărbat îmbrăcat elegant în costum și cu cravată a tras cîteva gloanțe în ambasadorul rus în Turcia la o galerie de artă din Ankara, strigînd: „Nu uitați de Alep!”. Ministerul rus de externe a anunțat după aceea că diplomatul a încetat din viață la spital.

Ambasadorul Andrei Karlov vorbea la Centrul pentru Artă Modernă la deschiderea unei expoziții de lucrări fotografice despre Rusia ale unor autori turci. Ministerul turc de interne a spus că atacatorul făcea parte din trupele de scutieri ale poliției turce.

Purtătoarea de cuvînt a diplomației ruse Maria Zaharova, care a confirmat moartea lui Karlov, a spus jurnaliștilor că Moscova consideră această crimă un act de terorism, adăugînd: „terorismul nu va cîștiga, și vom lupta decisiv împotriva lui.”

Citește și: CRUNT pentru Germania: Atacatorul e un refugiat (media germană)

Agenția turcă de știri Anadolu a relatat că după ce l-a împușcat pe ambasador, bărbatul s-a dus la etajul doi al galeriei unde a schimbat focuri cu poliția timp de 15 minute pînă a fost ucis. O înregistrare video făcută de cineva din public în timpul atacului îl arată pe om agitînd un pistol după ce a tras în ambasador și urlînd mai întîi în arabă apoi în turcă: „Allahu akbar! Noi sîntem cei care i-am promis [profet]lui Mohamed să facem jihad. Allahu akbar! Plata [asta e] pentru Alep. Plata [asta e] pentru Siria. Plata [asta e] pentru Alep. Plata [asta e] pentru Siria”, a strigat atacatorul în arabă. „Allahu akbar!” e o expresie islamică des folosită de musulmani și înseamnă „Dumnezeu e mare!”.

Bărbatul a început după aceea să urle în turcă: „Nu uitați de Alep! Nu uitați de Siria! Pînă ce orașele noastre nu sînt sigure, voi nu veți gusta siguranța! Înapoi, înapoi! Numai moartea mă va scoate de aici. Toți cei care iau parte la cruzimea asta vor plăti pentru asta, unul cîte unul!”.

Într-un mesaj difuzat la mai multe televiziuni din Turcia, președintele turc Regep Erdogan a anunțat că a vorbit la telefon cu omologul său rus: „E o provocare menită să dăuneze procesului de normalizare a relațiilor turco-ruse. Dar nici administrația rusă și nici cea turcă nu va răspunde acestei provocări”.

Atacul a avut loc cu o zi înainte de întîlnirea miniștrilor de externe rus, turc și iranian de la Moscova, dedicată conflictului din Siria. Din septembrie 2015, Rusia a declanșat o campanie aeriană viguroasă în Siria, pentru a ajuta regimul președintelui sirian Bașar al-Assad în lupta împotriva miriadelor de grupări rebele care încearcă să răstoarne guvernul lui Assad. Iranul, care are relații de amiciție cu Rusia, îl susține și el pe Assad, în timp ce Turcia îi sprijină pe dușmanii președintelui sirian.

Președintele rus Vladimir Putin a spus luni seară tîrziu că a ordonat luarea de măsuri de securitate sporite la ambasadele rusești din lume și a promis că va înteți lupta înpotriva „bandiților”. El a adăugat că uciderea ambasadorului rus la Ankara a vrut să ducă la deterioarea relațiilor dintre Moscova și Ankara.

La Washington, secretarul de stat american John Kerry a condamnat atacul de la Ankara și a prezentat condoleanțe Moscovei, potrivit Europalibera.org.„Sîntem gata să oferim asistență Rusiei și Turciei în anchetarea acestui atac josnic, care a fost și un atac împotriva dreptului tututor diplomaților de a-și reprezenta națiunile peste tot în lume”, se spune în declarația lui John Kerry.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.