Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacțiile politicienilor români la raportul MCV

tariceanu

Raportul MCV despre România este prezentat miercuri, 27 ianuarie, la Bruxelles. Politicienii români nu au întârziat să comenteze o serie din concluziile acestui raport, care critică activitatea justiției.

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu susține că nu i se pare corect cum procedează Comisia Europeană.

„Am de multe ori senzaţia că în loc ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare să funcţioneze ca atare, aşa cum a fost conceput, el s-a transformat numai într-un mecanism perpetuu prin care sunt anumite ţinte puse României şi ţintele se îndepărtează. Nu mi se pare deloc corect modul în care procedează ‪#‎Comisia‬ Europeană faţă de progresele enorme pe care le-a făcut ‪#‎România‬ în ultimii ani, în toate privinţele”, a declarat copreședintele ALDE.

Declarația vine după ce în raport se menționează următoarele:

”Încheierea cu succes a urmăririi penale și condamnarea unui număr mare de politicieni binecunoscuți din România pentru corupție la nivel înalt este un semn că tendința subiacentă în ceea ce privește independența justiției este pozitivă și că nicio persoană care comite o infracțiune nu se situează mai presus de lege. S-a înregistrat, însă, și o reacție la această tendință: rămân frecvente criticile la adresa magistraților exprimate de către politicieni și în mass-media, precum și lipsa de respect față de hotărârile judecătorești. În acest an s-a înregistrat o creștere a numărului de cereri de apărare a independenței justiției, în urma unor atacuri în mass-media și din partea unor politicieni, inclusiv a primului ministru și a președintelui Senatului”.

Președintele Mișcarea Populară Traian Băsescu spune că MCV-ul nu ar mai fi existat astăzi dacă în 2012 nu era lovitura de stat pusă la cale de Ponta și Antonescu.

”Am citit atent raportul MCV. Este al treilea raport consecutiv care constată progresele justiției (2013,2014,2015). Dacă în 2012 n-ar fi existat nefericiții (de azi) Ponta și Antonescu să aplice statului de drept o grea lovitură, astăzi am fi fost la al șaselea raport pozitiv pentru justiție, iar MCV-ul ar fi fost o amintire pentru România și spațiul Schengen o realitate pentru români. Chiar nu merge cu "punct și de la capăt". Poate încercăm cu "continuitate" (vezi relațiile cu SUA, cu R.Moldova etc,etc)”, a comentat fostul președinte.

PNL transmite, printr-un comunicat de presă, raportul MCV subliniază faptul că ridicarea imunității parlamentarilor, în urma solicitărilor Justiției, constituie, încă, într-o problemă esențială a reformării sistemului judiciar.

”În 2015, Parlamentul a refuzat aproximativ o treime din cererile formulate de DNA de ridicare a imunității unor parlamentari pentru a permite inițierea de anchete sau aplicarea măsurilor de arest preventiv – un aspect monitorizat în rapoartele anterioare privind MCV”, se arată, negru pe alb, în documentul Comisiei Europene dat publicității miercuri. Ceea ce PNL a subliniat - și continuă să o facă și cu acest prilej - este că Parlamentul a decis respingerea solicitărilor de ridicare a imunității prin majoritatea formată de PSD și aliații săi. În acest sens, considerăm că PSD se constituie în principalul vinovat pentru menținerea MCV, care ar fi putut avea o altă abordare în cazul în care social-democrații ar fi avut o atitudine corectă și de respect pentru principiul egalității în fața legii”.

Mircea Geoană, președintele PSRO, dorește să amintească de rolul său în negocieri și crede că MCV trebuie înlocuit de un mecanism auto-asumat.

„Din punct de vedere al viitorului MCV, eu sunt unul dintre cei care au participat activ la încheierea negocierilor în 2004 și pot să spun că, în acest moment, după un deceniu, necesitatea existenței unui astfel de mecanism nu se mai justifică, în schimb, spre deosebire de ceea ce susține Guvernul, pentru a putea să reușim înlăturarea MCV care reprezintă păstrarea României la periferia UE, este nevoie ca MCV să fie înlocuit de un mecanism intern autoasumat să continue monitorizarea progreselor în interiorul justiției și a luptei anticorupție”, a afirmat Geoană, citat de Agerpres.

Daniel Fenechiu (PND, ex-PPDD) crede că raportul a exagerat, poate criticându-i pe Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

„Fără îndoială abordările lui Victor Ponta și ale lui Călin Popescu-Tăriceanu sunt ușor excesive în raport de cerința unei justiții funcționale într-un stat de drept, dar (...) atât Victor Ponta, cât Călin Popescu-Tăriceanu s-au rezumat strict la a avea puncte de vedere și nu au făcut altceva care să îngreuneze efectiv activitatea justiției. Deci, una peste alta, eu apreciez raportul ca fiind unul pozitiv, sigur, cu această nuanță a declarațiilor unor politicieni”, a spus Fenechiu, conform Agerpres.

Citește și

MCV, Transparency International: România a făcut progrese limitate în lupta împotriva corupției

Monica Macovei: Când vom avea o clasă politică nouă, vom putea vorbi de perspectiva ridicării MCV

Băsescu despre MCV: Dacă în 2012 Ponta și Antonescu nu dădeau lovitura de stat, MCV ar fi fost o amintire

Ce spune Klaus Iohannis despre raportul MCV

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.