Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MCV: România a făcut progrese limitate în lupta împotriva corupției. Parlamentul criticat dur în raport

justitie

România a fost lăudată pentru progresele în lupta împotriva corupției, însă Parlamentul a fost  criticat pentru piedicile puse în noul raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).

UPDATE 13.20 : Raportul publicat critică Parlamentul pentru că a dat avize negative nemotivate unor cereri de urmărire penală.

În 2015, Parlamentul a refuzat aproximativ o treime din cererile formulate de DNA de ridicare a imunității unor parlamentari pentru a permite inițierea de anchete sau aplicarea măsurilor de arest preventiv – un aspect monitorizat în rapoartele privind MCV anterioare. Deși majoritatea cererilor au fost admise, rămâne valabil faptul că răspunsul Parlamentului la solicitările DNA este lipsit de criterii obiective pe baza cărora să se furnizeze o justificare clară și consecventă în fiecare caz, în special pentru refuzuri. Nu au fost încă stabilite norme clare prin care să se curs recomandării MCV de a asigura aplicarea rapidă a normelor constituționale privind suspendarea miniștrilor în cazul începerii acțiunii penale împotriva acestora și suspendarea parlamentarilor în cazul pronunțării unor hotărâri negative în materie de integritate sau a unor hotărâri definitive pentru acte de corupție cu privire la aceștia .  Rămâne de actualitate faptul că, după cum s-a menționat în raportul din 2015, miniștrii au rămas în funcție după ce împotriva loc începuse acțiunea penală, iar parlamentarii cu condamnări definitive pentru corupție au rămas în funcție. Măsurile întreprinse în această privință au fost luate mai degrabă de unele partide politice decât de Parlament.

Raportul recomandă "criterii obiective pentru luarea și motivarea deciziilor cu privire la ridicarea imunității parlamentarilor și (asigurarea faptului) că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea și urmărirea penală a infracțiunilor de corupție".

Se mai sugerează  o procedură mai transparentă privind numirea procurorilor șefi ai Parchetului general și Direcției Naționale Anticorupție.

Puteți citi raportul integral aici.

Ministrul Justiţiei şi purtătorul de cuvânt al Guvernului urmează să facă declaraţii de presă, la ora 14,00.

Raportul pentru România și Bulgaria a fost publicat oficial în cursul zilei de miercuri, 27 ianuarie.

Citiți și : Vicepremierul Bulgariei vorbește despre raportul MCV

Tot în cursul zilei de 27 ianuarie a fost publicat Indicele de Percepție a Corupției, calculat de Transparency International pe baza opiniilor unor experți. Conform Transparency, România a urcat de pe locul la 69 pe locul 58 din 168 de țări măsurate și și-a îmbunătățit indicele de la 43 la 46. Totuși, rămânem pe locul 26 din 28 de țări ale Uniunii Europene, înaintea Italiei și Bulgariei, la egalitate cu Grecia.

Ce spunea MCV anul trecut

Și raportul de anul trecut a avut un mesaj asemănător, vorbind despre realizări, dar și despre zone care trebuiesc îmbunătățite.

„În Raportul privind MCV pe 2014 al Comisiei au putut fi evidențiate o serie de domenii în care s-au înregistrat progrese, în unele dintre acestea putând fi sesizată o reziliență care poate fi interpretată ca un indicator al durabilității. Această tendință a continuat pe parcursul anului trecut. Acțiunile întreprinse de principalele instituții judiciare și cu responsabilități în materie de integritate în vederea combaterii corupției la nivel înalt și-au menținut un dinamism remarcabil și s-au reflectat în creșterea încrederii românilor în sistemul judiciar în general și în urmărirea penală a actelor de corupție, în particular.(...)

În același timp, persistă un sentiment clar că progresele realizate trebuie consolidate și construite pe baze și mai sigure. Deși punerea în aplicare a codurilor a demonstrat faptul că guvernul și sistemul judiciar au colaborat într-un mod pragmatic și productiv, la un an de la intrarea în vigoare a codurilor rămân multe aspecte legislative care nu au fost soluționate.(...) Au existat, de asemenea, cazuri în care Parlamentul a dat dovadă de reținere în a aplica hotărârile judecătorești definitive sau deciziile Curții Constituționale, aceasta fiind, de altfel, o problemă întâlnită pe scară mai largă. Și, cu toate că necesitatea combaterii corupției generale este un imperativ recunoscut tot mai mult în interiorul guvernului, amploarea problemei face necesară o abordare mai sistematică.

Comisia salută cooperarea constructivă pe care a avut-o cu autoritățile române pe parcursul anului trecut. Consensul cu privire la necesitatea reformelor și convingerea că progresele sunt tot mai solide câștigă din ce în ce mai mult teren, iar această tendință trebuie acum menținută. Comisia speră să continue să colaboreze îndeaproape cu România pentru a asigura atingerea obiectivelor MCV.” (Raport MCV 2015)

Domeniile în care s-a indicat continuarea reformei au fost independența justiției, reforma sistemului judiciar, integritatea și lupta împotriva corupției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.