Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România intră în 'zodia israeliană'

www.shutterstock.com

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

National:

Au fost momente in care Klaus Iohannis parea pe val. Nu cel al protestatarilor deplasandu-se din Piata Universitatii spre Piata Victoriei, care oricum nu conteaza, ci pe cel al serviciilor.
Iar faptul ca orgoliosul Mihai Razvan Ungureanu a demisionat, fie si printr-un SMS dat la misto, dupa ce „neamtul” ii ceruse capul pentru ca SIE i-a tras-o somnorosului favorit prezidential Dan Mihalache nu a facut decat ca seful statului sa fie privit cu altii ochi de catre initiatii sistemului.
Insa totul nu s-a dovedit decat un foc de paie, Iohannis tot balmajind pe urma o nominalizare pana ce, iata, „jucaria” SIE i-a fost smulsa din maini. Ceea ce nu face decat sa intareasca si ipoteza ca, de fapt, Mihai Razvan Ungureanu a plecat din fruntea SIE nu de teama lui Iohannis, ci doar pentru a-si pregati mai bine „vendetta” de dupa scandalul Black Cube. Plan care,  de altfel, pare sa-i fi reusit nesperat de bine, cel putin pana in acest moment. Mai ales ca legaturile dintre Mossad si SIE pe vremea cand era condus de MRU, cel care a dovedit afinitati deosebite pentru acest parteneriat strategic au fost excelente. Asa ca Ungureanu a avut cui sa se planga si, in plus, alegerea lui Donald Trump drept presedinte al Americii nu a facut decat sa grabeasca deznodamantul reintrarii SIE in sfera de influenta a atat de influentelor servicii secrete israeliene.
Dragnea – Klemm – Ioanid
Cu scoala vietii la baza, iata ca Liviu Dragnea se dovedeste un  negociator pur sange, care prefera sa nu se cramponeze de obtinerea unor „trofee” despre care stie ca-i poate aduce doar noi animozitati. Asa ca, desi multi l-au impins de la spate sa profite repejor de faptul ca Iohannis nu-si mai poate satisface pofta ce-a poftit pentru sefia SIE, presedintele PSD nu s-a grabit sa muste momeala si, in stilul caracteristic, s-a asezat la taraba negocierilor. Si uite cum, de aceasta data, pentru ca lucrurile se precipitau in urma negocierilor la nivel inalt intre Washington si Tel Aviv, un politician roman nu a mai fost chemat „sa linga clanta” Ambasadei SUA, ci ambasadorul Hans Klemm s-a deplasat el insusi la biroul presedintelui Camerei Deputatilor. Unde au vorbit despre intarirea relatiilor economice si infiintarea unui Muzeu al Holocaustului in Romania, subiecte departe de „agenda obisnuita” a ambasadorului american. De altfel, pentru a sublinia si  mai mult „latura evreiasca” a intalnirii, Dragnea a plusat dezvaluind ca a avut intalniri pe aceasta ultima tema si cu Radu Ioanid, ceea ce pentru cunoscatorii sistemului a reprezentat un mesaj subliminal care a confirmat, o data in plus, ca noua Administratie Trump  ne-a pasat deja oamenilor premierului „Bibi” Netanyahu.
Sa iasa banul!
Oricum, este tot mai clar ca Statele unite ale Americii vad in Romania o miza tot mai mare, insa doar din punct de vedere economic. Iar indepartarea, pe zi ce trece, de catre tara noastra de „nucleul dur” franco-german al Uniunii Europene se datoreaza, in mare parte, si strategiei americane in acest sens. Si uite cum, dupa ce atata vreme ne-au tot urecheat in ale democratiei, iata ca acum emisarii SUA sunt pusi sa trudeasaca pentru aranjarea intalnirilor intre Guvernul Grindeanu si impresionantele delegatii formate din sute de oameni de afaceri americani ce urmeaza sa descinda cat de curand la Bucuresti.
Deci, pentru americani banii primeaza… Totusi, pentru a mai tempera presiunile rusesti, care, profitand de resetarea relatiilor dintre Moscova si Washington, deja se pregateau sa „inhate”, in stilul caracteristic, si Romania, cel putin din punct de vedere economic, Adminsitratia Trump pare sa fi gasit o solutie de compromis. Asa ca, din punct de vedere al strategiei de aparare, serviciile secrete romanesti, in frunte cu un SIE tot mai activ, urmeaza sa fie consiliate indeaproape de catre israelieni. Pentru ca nici Federatia Rusa nu isi permite sa se certe cu Israelul, cu care are relatii de afaceri excelente, pentru o miza ca Romania. Asa ca trend-ul acestor zile este sa se puna accent strict pe plan economic iar primul pas care va consfinti intrarea Romaniei in „zodia israeliana” va fi numirea viitorului sef al SIE. Unul despre a carui „mapa profesionala” Tel Aviv-ul stie mult mai multe decat autoritatile de la Bucuresti.

Ziarul Financiar:

Blue Air este, după cifra de afaceri din 2015 a şasea cea mai mare companie antreprenorială din Bucureşti. Firma este controlată din 2013 de Teodor Cristian Rada, Marius Puiu, Tudor Constantinescu şi Luciana Păunescu, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Compania aeriană a fost înfiinţată de Nelu Iordache, antreprenor aflat în arest în prezent şi judecat pentru fapte de corupţie.
Doar unul dintre cei patru acţionari ai Blue Air a ieşit public de la preluarea companiei, singura ”voce“ din Blue Air fiind în continuare Gheorghe Răcaru, la fel ca şi în perioada în care compania era controlată de Nelu Iordache.
Anul trecut, Blue Air a transportat 3,59 milioane de pasageri pe toate rutele operate, faţă de 2 milioane de persoane în 2015, trafic ce a dus compania pe locul doi în topul celor mai mari jucători de pe piaţa locală, loc ce era ocupat anterior de compania de stat Tarom. ”BlueAir a avut anul trecut cea mai accelerată expansiune pe piaţa locală, a lansat zboruri în peste 25 de noi rute şi a dezvoltat flota până la 25 de aeronave.
„Continuăm să creştem flota de avioane, mai aşteptăm trei avioane, pe care le vom folosi în orarul de zbor de vară. Vom consolida şi operaţiunile de pe bazele de pe care operăm, Bucureşti, Bacău, Iaşi, Constanţa şi Cluj Napoca din ţară dar şi Larnaca, Torino şi în curând Liverpool“. Şeful companiei a spus că va continua operarea pe Bucureşti-Roma, rută pe care există un parteneriat în code share cu Alitalia, după ce operatorul italian a anunţat că se retrage de pe piaţa locală.

Digi24:

Un expert ceh în combaterea ameninţărilor asimetrice prezintă, într-un articol publicat pe site-ul grupului de reflecţie Atlantic Council, şase măsuri prin care Rusia ar putea fi împiedicată să se amestece în treburile interne ale altor state prin dezinformare, atacuri cibernetice, spionaj și coruperea liderilor occidentali.

În primul rând, scrie expertul Jakub Janda, Ucraina trebuie apărată de armata rusă. Președintele SUA ar trebui ca, împreună cu aliații săi europeni, să declare ferm că, în cazul în care Kremlinul nu pune capăt implicării în conflictul din estul Ucrainei, Vestul va recurge, la rândul său, la acțiuni militare și nu numai.
Janda propune inventarierea tuturor bunurilor liderilor de la Kremlin și ale rudelor acestora din Occident, după care lui Vladimir Putin să i se spună foarte clar: iată ce puteți pierde dacă nu puneți capăt agresiunii!
În al doilea rând, adaugă expertul, democrațiile occidentale trebuie să dea dovadă de seriozitate și eficiență în combaterea dezinformării masive. „Fiecare țară țintită trebuie să înființeze centre specializate în combaterea ameninţărilor hibride, unde cel puțin 30 de experți în securitate să monitorizeze și să analizeze operațiunile de dezinformare”, recomandă Jakub Janda.
El insistă asupra faptului că sunt necesare măsuri excepționale. Așa cum poliția singură nu poate lupta cu crima organizată, nici actuala paradigmă de securitate nu este suficientă pentru a face față amenințării ruse.
În al treilea rând, șefii de state și de guverne din UE trebuie să o convingă pe șefa diplomației europene, Federica Mogherini, să indice Rusia ca sursă a operațiunilor de dezinformare. Dacă va continua să evite menționarea Rusiei, Mogherini neglijează sistematic o amenințare percepută ca atare de statele pe care le reprezintă, apreciază expertul ceh.
În acest context context, el remarcă și faptul că și divizia europeană de combatere a propagandei ruse este formată din doar 11 persoane.
O a patra măsură ar trebui să îi vizeze pe cei care joacă rolul de „cal troian” al Moscovei. Dacă un politician influent, precum Marine Le Pen, reptetă minciunile propagate de Kremlin, respectivul trebuie tras la răspundere și pus să dea explicații în mod public. În plus, ar fi necesare și investigații asupra legăturilor financiare ale acestora și ale apropiaților lor cu Moscova, e de părere Jakub Janda.
Cea de-a cincea măsură propusă de expertul ceh este finanțarea din fonduri guvernamentale a proiectelor de demascare a propagandei și a celor care au ca scop educarea consumatorilor de media. Deocamdata, singurii bani pentru astfel de proiecte vin din partea unor donatori americani, spune Janda.
În al șaselea rând, subliniază expertul, este nevoie de date sociologice clare. Liderii europeni trebuie să știe, de exemplu, câți germani cred în versiunile Kremlinului privind diverse evenimente sau câți dintre francezi consideră că articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic trebuie activat dacă sunt atacate statele baltice.

businessmagazin.ro:

Creatorul bateriei litiu-ion, acum în vârstă de 94 de ani, a inventat un nou mediu de stocare a energiei care atrage atenţia investitorilor din lumea întreagă.
"John Goodenough a dezvoltat o baterie cu un nou tip de celule, acestea având o densitate de trei ori mai mare decât cele pe litiu-ion", a anunţat Eric Schmidt, preşedintele executiv al Alphabet.
Potrivit studiilor derulate de Goodenough, aceste noi baterii ar putea fi construite integral din sticlă. Ele ar stoca şi transmite energie la temperaturi mai scăzute decât bateriile de azi, iar producţia ar necesita în principal sodiu, materie primă ce există în abundenţă la nivel global.
Principala destinaţia ar fi maşinile electrice, în cazul cărora bateriile reprezintă cea mai mare problemă în acest moment.
"Drumul de la laboratorul de cercetare la fabrică este unul lung", a declarat Julia Atwood, analist la Bloomberg New Energy Finance. "Unele tehnologii întâlnesc dificultăţi atunci când se pune problema producţiei în masă; ar putea dura astfel destul de mult până să vedem aceste materiale în maşini electrice sau chiar în rolul de medii de stocare staţionare."
John Goodenough este "responsabil" pentru descoperirea bateriilor de tip LiFePO4 – litiu-fier-fosfat, ce au devenit cam cele mai populare din 1996 încoace. În anii care au urmat acelei lansări au apărut tot felul de variaţii ale bateriilor litiu-ion, combinarea cu diverse alte materiale ducând la unele îmbunătăţiri.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.