Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal între Moscova şi ONU din cauza situaţiei din estul Alepului

Siria Alep

Rusia a criticat vehement miercuri un înalt responsabil al ONU pentru că acesta denunţase bombardamentele asupra părţii de est a Alepului ca tactică pentru a-i alunga locuitorii, relatează AFP. Evocând raidurile ruseşti şi siriene asupra estului Alepului în faţa Consiliului de securitate, şeful operaţiunilor umanitare ale ONU, Stephen O'Brien a estimat: "Consecinţele lor asupra populaţiei au fost oribile". El a denunţat o tactică premeditată pentru a-i face pe locuitorii din estul Alepului să fugă sub presiunea ameninţării: "Civilii sunt bombardaţi de forţele siriene şi ruseşti şi, dacă supravieţuiesc, ei vor muri de foame în ziua următoarea". "Aceasta tactică este pe cât de evidentă, pe atât de inacceptabilă", a adăugat el. O'Brien a citat manifeste "aruncate din avioane ruseşti şi siriene" care cer locuitorilor să fugă imediat din estul Alepului dacă vor "să nu fie exterminaţi".

El a acuzat de asemenea Damascul şi două grupări înarmate, Ahrar al-Sham (ex-Front al Nusra) şi Nureddin Zenki, că au făcut să eşueze eforturile ONU pentru a-i evacua pe răniţi din estul Alepului în timpul armistiţiului decretat de Moscova. Ambasadorul rus Vitali Ciurkin l-a acuzat pe O'Brien că a făcut o "declaraţie necinstită" şi că este "arogant". El a refuzat "să i se dea lecţii ca la biserică". "Ar trebui să scrieţi un roman", a lansat Ciurkin, vizibil enervat. Diplomatul rus i-a reproşat responsabilului ONU că nu a menţionat în raportul său pentru Consiliu că "opt zile s-au scurs fără bombardamente", în pofida încheierii oficiale a armistiţiului.

Ambasadoarea americană Samantha Power şi omologii săi britanic şi francez i-au venit în ajutor lui O'Brien. "Nu se adresează felicitări când se sistează comiterea crimelor de război timp de o zi sau o săptămână", a spus ironic Power. Ea a respins argumentul rusesc care justifică bombardamentele prin lupta împotriva terorismului: "Rusia chiar crede că toţi copiii din estul Alepului aparţin Al Qaida?" O'Brien "nu a făcut decât să descrie realitatea", a afirmat ambasadorul britanic Matthew Rycroft, denunţând "absurditatea" argumentelor ruseşti. Moscova trebuie să-şi înceteze bombardamentele şi să-şi folosească influenţa asupra Damascului pentru a institui "pauze umanitare suficient de lungi şi coordonate" cu ONU, a recomandant el. "Ştim cu toţii că obstrucţionarea ajutorului umanitar este comisă de regim şi de susţinătorii săi", a afirmat la rândul său ambasadorul francez Francois Delattre. "Cheia este sfârşitul bombardamentelor", a conchis el, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.