Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Seulul provoacă Coreea de Nord: Lista neagră cu sancțiuni care îl va înfuria pe liderul de la Phenian

www.click.ro
coreea de sud coreea de nord

Coreea de Sud a anunţat luni o rundă de sancţiuni unilaterale împotriva Phenianului, în ajunul sosirii preşedintelui american Donald Trump pe teritoriul său în cadrul turneului său asiatic dominat de dosarul nuclear nord-coreean, relatează AFP, conform agerpres.ro

Optsprezece bancheri nord-coreeni stabiliţi în China, în Rusia şi în Libia, suspectaţi că ar avea legătură cu programele de înarmare ale Phenianului, au fost incluşi pe lista neagră cu sancţiuni, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului sud-coreean. 

"Aceşti indivizi au lucrat în străinătate, ei reprezintă băncile nord-coreene şi sunt amestecaţi în finanţarea necesară dezvoltării armelor de distrugere în masă", a declarat Ministerul de Externe sud-coreean într-un comunicat.

Raed Arafat îi dă replica lui Rareș Bogdan: 'Să se abțină și să nu mai adreseze acuzații'

Aceste 18 personalităţi fac deja obiectul unor sancţiuni americane. Anunţul intervine în ajunul sosirii în Coreea de Sud a liderului de la Casa Albă, care l-a acuzat pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-In că se arată prea conciliant faţă de Phenian. 

Este vorba de primele măsuri unilaterale sud-coreene de la sosirea la putere în luna mai a lui Moon, care a declarat că doreşte o soluţie paşnică la criza generată de programele nuclear şi balistic nord-coreene şi s-a arătat dispus să se deplaseze la Phenian "dacă circumstanţele vor permite" acest lucru. 

Aceste noi sancţiuni semnifică faptul că atât sud-coreenii, cât şi entităţile juridice din Coreea de Sud nu vor putea să întreţină relaţii comerciale cu persoanele înscrise pe lista cu sancţiuni.

Incident neplăcut pentru Liviu Dragnea pe Aeroportul din Viena: `O să vă mănânce pușcăria!`


Sancţiunile sunt în mare măsură simbolice, având în vedere inexistenţa legăturilor economice dintre cele două Corei, dar ele ar putea să suscite indignarea Phenianului. 

Regimul nord-coreean a fost supus unei a opta runde de sancţiuni din partea ONU după ce de-al şaselea său test nuclear în septembrie. Coreea de Nord a testat în acelaşi timp mai multe rachete, aparent, susceptibile să atingă teritoriul SUA. 

În 2016, Seulul a închis unilateral complexul industrial de la Kaesong, ultimul proiect de cooperare intercoreeană, explicând că mijloacele obţinute erau deturnate pentru finanţarea programelor militare ale Coreei de Nord. 

În 2010, Seulul a interzis deja aproape orice relaţie comercială cu Coreea de Nord, după ce a acuzat-o de scufundarea unei corvete sud-coreene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.