Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SIMULARE - NEBUNIA din sondaje: cine face majoritate, după 11 decembrie

sah

Intrăm în ultima săptămână de campanie electorală, iar partidele își fac calculele pentru obținerea majorității. Sondajele de opinie ne-au arătat cifre radical diferite în această campanie electorală și variază destul de mult, în funcție de partidul pentru care a fost comandat.

Citește și: SURSE - Sondajul care îi dă șah lui Iohannis: prăbușire pentru PNL-USR

Citește și: SURSE - SONDAJ intern al PNL: cifre care bulversează jocul politic

Citește și: SONDAJUL care zguduie scena politică: USR a depăşit PNL

Cea mai importantă cifră luată în calcul de toți sociologii este prezența la vot. Aici, calculul este așa: o prezență mică avantajează PSD, în timp ce o prezență masivă avantajează PNL și USR.

O prezență scăzută la vot este una de sub 45%, iar în aceste condiții PSD poate merge la un scor de peste 40%. Tot ce depășește 45% sau chiar 50% este în avantajul PNL și al USR, care vor crește procente serioase.

Analizând ultimele sondaje ieșite în piața politică, STIRIPESURSE.RO a făcut o medie pentru fiecare partid în parte, pentru a putea face simularea pentru viitoarele alianțe, în tentativa de a face o majoritate parlamentară.

Din toate sondajele a reieșit că PSD se duce spre un scor de 39-40%, în timp ce liberalii ating un scor de 27-28%. ALDE se învârte în jurul cifrei de 5-6%, în timp ce PMP pare a fi la 5-6% stabil. Totodată, UDMR este la un 5% stabil.

Cel mai greu de prins în sondaje sunt cei de la USR. Singurul sondaj în care au un scor cu două cifre este cel realizat la comanda partidului lui Nicușor Dan, în rest fiind creditați cu 7-8%. Vom lua în analiză un scor de 8% la USR, pentru că așa ne arată majoritatea sondajelor de opinie.

Conform declarațiilor liderilor politici, cu o săptămână înainte de alegeri avem prefigurate două alianțe:

1. PSD+ALDE: La un scor de 39-40% pentru PSD și un scor de 5-6% pentru ALDE, această alianță ar avea un scor de 45-46%, la care se mai adaugă mandatele venite la redistribuire, dar este posibil ca și minoritățile naționale (cu 18 deputați vor avea un procent de 3% în viitorul Parlament) să vină alături de această alianță. În acest context, PSD+ALDE și eventual minoritățile naționale vor avea majoritate și vor putea emite pretenția de a primi mandatul de formare a Guvernului din partea președintelui Klaus Iohannis.

***Trebuie menționat că există, în piața politică, și scenariul cu PSD la un scor de peste 40%, iar dacă acesta va fi rezultatul nu mai există niciun dubiu asupra viitoarei majorități parlamentare.

2. PNL+USR+UDMR: La un scor de 27-28% pentru PNL și un scor de 8% pentru USR, dar și procentul de 5% al UDMR, cele trei partide vor aduna cumulat 40-41%, la care se mai adaugă și procentul venit la redistribuire. Și această alianță va forța să obțină sprijinul minorităților naționale. Dacă toate lucrurile se aranjează așa cum doresc liderii acestei alianțe s-ar putea ajunge la un procent apropiat de 50% și va rămâne la latitudinea președintelui să încredințeze mandatul uneia dintre cele două alianțe.

*** Trebuie menționat că la o prezență ridicată la vot, PNL și USR vor depăși scorurile reieșite din sondaje, iar în acest context s-ar putea face mult mai ușor o majoritate convenabilă Cotroceniului.

Partidul care ar putea înclina balanața într-o direcție sau alta este PMP-u lui Traian Băsescu. Atât cei de la PSD, cât și cei de la PNL au declarat public că nu vor face alianță cu Traian Băsescu. Un semnal important a fost dat chiar de Băsescu, care a spus că se uită ”câine, câinește” spre o alianță cu PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.