Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul Islamic lovește necruțător: Pe ce au pus mâna teroriștii

isis islamic siria

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a preluat controlul asupra unuia dintre cartierele guvernamentale din oraşul Deir Ezzor, în estul Siriei, apropiindu-se de aeroport, deţinut în acest moment de armată, a indicat miercuri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP.

'Statul Islamic a preluat controlul marţi seara asupra cartierului Al-Sinaa din Deir Ezzor şi luptele continuă la marginea aeroportului', a afirmat OSDO, o organizaţie neguvernamentală siriană cu sediul la Londra, care dispune de o reţea de surse de informare pe întreg teritoriul Siriei. Cea mai mare parte a provinciei Deir Ezzor se află sub controlul Statului Islamic din 2014, cu excepţia unei părţi a capitalei cu acelaşi nume, care rămâne ocupată de forţele guvernamentale şi unde trăiesc circa 200.000 de locuitori, sub asediul total al Statului Islamic.

Citeşte şi: Un celebru jurnalist a încetat din viaţă la numai 44 de ani: A făcut accident de mașină

În luna ianuarie, Statul Islamic a ocupat Al-Bgheliyeh, o suburbie a Deir Ezzor. La nord, în oraşul Alep, şapte persoane şi-au pierdut viaţa în urma raidurilor regimului împotriva cartierului Salahedinn (partea de est a oraşului), potrivit OSDO. Fosta capitală economică a Siriei este împărţită în două din 2012: cartierele din partea de vest a oraşului sunt ocupate de regim, în timp ce cele din est se află sub controlul rebelilor. Un armistiţiu a intrat în vigoare la sfârşitul lunii februarie în anumite zone din Siria, la iniţiativa Rusiei şi SUA, dar acesta nu vizează decât rebeli şi forţele regimului, grupările jihadiste fiind excluse.

Citeşte şi: DNA lovește din nou: Pe cine au reținut procurorii

Regimul de încetare a focului s-a fragilizat în ultimele zile, în special în provincia Alep, unde diferite forţe sunt angajate în lupte grele. Opoziţia siriană a anunţat luni că îşi va suspenda participarea 'formală' la negocierile de pace indirecte - care au loc din 13 aprilie la Geneva - considerând ca este 'inacceptabilă' participarea la acestea în timp ce regimul continuă să 'bombardeze civili'. În cei cinci ani de violenţe, războiul din Siria a făcut peste 270.000 de morţi şi a pus de drumuri mai mult de jumătate din populaţie, conform Agerpres.

Citeşte şi: Noi dezvăluiri incendiare despre Gabriel Oprea: Pe ce s-au cheltuit banii Academiei generalului

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.