Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu face militarie în ALDE de dragul lui Toader. Ce riscă criticii protejatului său

Gillies Civics Blogs
dictator cenzura

Preşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, este dispus să dea cuproprii colegi de partid pentru a asigura linistea protejatului său, Tudorel Toader, la Justiţie. Spre suprinderea multora dintre liderii ALDE, criticile formulate de vicele Steluța Cătăniciu la adresa ministrului Justiţiei, au căpătat o turnură neaşteaptată în ultima  şedinţă de partid.

LOVITURĂ pentru Dragnea din Germania. Semnal diplomatic neobişnuit

Cioloş pune tunurile pe Guvern: Obiectiv strategic RATAT din cauza OUG 13

Cu doar o zi în urmă,  Steluța Cătăniciu susţinea, pe un post tv, că nu știe dacă îl mai poate considera pe Tudorel Toader ca fiind un ministru al Coaliției, pentru modul în carea  gestionat evaluarea procurorilor generali.

"Eu nu cred că mai putem să-l numim pe domnul ministru, ministru al coaliției. Încerc și eu să mă dezmeticesc văzând reacțiile domnului ministru cu privire la acest proiect. Nu vă supărați, vorbim despre un guvern politic. Eu, la această oră, cred că sunt unul dintre parlamentarii care a încercat să găsească o explicație logică, bazată pe rațiune, evident, atunci când dânsul, în urma acelui raport de evaluare cu privire la încălcarea Constituției de către DNA, a avut acele concluzii. (…) Nu înțeleg pe cine reprezintă dânsul în guvernul Grindeanu, pentru că ministrul Justiției este unul dintre cei mai importanți miniștri ai unui guvern. Or, dânsul spune că mă voi duce la o ședință a coaliției, dacă voi fi chemat. Politicile publice, mai ales în dreptul penal, și sunt atât de multe probleme în acest domeniu (...), aparțin guvernului. Un ministru tehnocrat, care să nu colaboreze cu partidele care formează coaliția de guvernare și implicit susțin guvernul, pune semne de întrebare. (...) Sunt decizii care trebuie să fie asumate politic. Sigur că dânsul spune că se duce la catedră, având calitatea de rector. Costurile în plan politic le vor plăti cele două partide, PSD și ALDE. Cred că la această oră Guvernul Grindeanu are o problemă.", a declarat Cătăniciu.

Motiv mai mult decât suficient pentru Tăriceanu să o pună la zid în şedinţa Biroului Politic al ALDE de ieri. "Tăriceanu nu a primit  foarte bine aceste critici, de vreme ce el l-a recomandat pe Toader lui Dragnea şi lui Grindeanu. Pentru el, ieşirea lui Cătăniciu a  fost ca un vot de blam, o punere sub  semnul întrebării a capacităţii sale de decizie. Nu e de mirare că s-a răstit la ea şi s-a reproşat, pe un ton apăsat, că nu poţi să emiţi astfel de poziţii publice la adresa unui ministru susţinut de majoritatea guvernamentală şi că dacă are ceva critic de spus să se limiteze de acum încolo să le facă auzite în interiorul partidului", susţin surse  din conducerea ALDE.

De altfel, Tăriceanu a ţinut să arate, după acest icnident, că Toader are în continuare susţinerea şi sprijinul politic al actualei coaliţii, chiar dacă şi Dragnea şi alţi lideri pesedişti s-au arătat, în ultima vremea, nemulţumiţi de prestaţia ministrului Justiţiei. Cât despre Cătăniciu...

"Este o poziţie strict personală, cu care eu nici nu sunt de acord, o dezavuez. Cum de ce? Unde aţi mai pomenit voi ca un parlamentar al puterii să critice miniştrii propriului Guvern? Cred că sunt anumite subiecte induse din anumite zone şi cred că unii colegi fac erori de apreciere (...) au inceput diverse agitaţii în presă că ministrul justiţiei ar trebui să-şi dea demisia, că nu are susţinerea pentru proiectele pe care le promovează, ceea ce nu este corect", a arătat astăzi, co-preşedintele ALDE.

Potrivit surselor citate, efectele declaraţiilor lui Cătăniciu nu se opresc doar la simple mustrări. În prezent, Cătăniciu are probleme grave in justiţie pentru care riscă să-şi piardă mandatul de deputat. Instanţa supremă a respins cererea deputatului ALDE Steluţa Cătăniciu de anulare a deciziei de conflict de interese dispuse în noiembrie 2015 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Decizia este  definitivă, iar ICCJ a remis deja conducerii Camerei  o informare prin care cere să se ia act de această sentinţă, care prevede  şi interdicţia  de  ocupare  timp de trei ani a unei funcţii publice. Deocamdată, solicitatea ICCJ este blocata la nivelul comisiei juridice, iar tergiversarea soluţionării ei depinde numai de sprijinul politic pe care PSD şi ALDE îl acordă deputatei în cauză, susţinere care tinde să se subţieze după ieşirile publice ale acesteia,  ne-au mai spus sursele citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.