Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni în Bulgaria: Premierul Borisov a fost pus la zid din cauza ONU

Bulgaria-flag-600x409

Premierul conservator bulgar Boiko Borisov a devenit ţinta criticilor şi ironiilor opoziţiei de la Sofia, care i-a cerut joi demisia după peripeţiile şi, în final, eşecul dublei candidaturi bulgare pentru postul de secretar general al ONU, transmite AFP. Este 'cel mai răsunător eşec al politicii externe bulgare' de la căderea comunismului, a declarat fostul ministru de externe Solomon Passi, în timp ce preşedinta Partidului Socialist, Kornelia Ninova, l-a acuzat pe Borisov că a 'trădat interesul naţional'.

Pe fondul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie, cele trei partide ale opoziţiei parlamentare - Partidul Socialist, cel al minorităţii turce (MDL) şi formaţiunea social-democrată ABV - au cerut demisia guvernului, iar socialiştii au anunţat chiar depunerea unei moţiuni de cenzură, care însă nu îl pune în pericol pe Borisov. Iniţial, candidata susţinută de Bulgaria pentru postul de secretar general al ONU a fost actuala directoare generală a UNESCO, Irina Bokova, desemnată de fostul guvern socialist de la Sofia. Dar în urma rezultatelor slabe obţinute de Bokova în rundele succesive de vot din Consiliul de Securitate al ONU, guvernul condus de Borisov a decis săptămâna trecută să o înlocuiască cu Kristalina Georgieva, care este în prezent comisar european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţia la situaţii de criză.

Însă în final Antonio Guterres, fost premier socialist portughez şi mai recent înalt comisar al ONU pentru refugiaţi, a primit un vot unanim în Consiliul de Securitate, astfel că şi-a asigurat practic postul de secretar general al ONU. Acest post este atribuit prin rotaţie regiunilor lumii. Întrucât până în prezent niciunul dintre cei care l-au deţinut nu a provenit din Europa de Est, această regiune ar fi trebui să aibă acum prima şansă de a-l ocupa. De altfel, 8 dintre cei 12 candidaţi la succesiunea lui Ban Ki-moon au fost est-europeni. Pe de altă parte, numeroase voci au cerut ca postul să fie atribuit unei femei, ceea ce ar fi fost o premieră în istoria organizaţiei. Premierul Borisov şi-a exprimat regretul că 'principiul desemnării unei femei din Europa de Est nu a fost respectat', dar a respins solicitările de renunţa la şefia guvernului. 'Nu este logic să mi se ceară demisia, aşa toţi premierii (din ţările care au înaintat candidaturi) ar trebui să-şi dea demisia, cu excepţia celui din Portugalia', a argumentat şeful executivului de la Sofia, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.