Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni in Moldova. Proteste impotriva coalitiei minoritare. Liberalii NU vor vota noul Guvern

liberali, moldova, ghimpu

Liberalii nu vor vota noul guvern, a declarat duminică liderul partidului Mihai Ghimpu, la finalul reuniunii Consiliului formaţiunii, subliniind că prin decizia de a forma o coaliţie minoritară, Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Partidul Democrat (PD) au forţat practic Partidul Liberal să treacă în opoziţie, potrivit portalului Unimedia.

La fel ca Partidul Comunist, liberalii afirmă ca nu vor vota un nou guvern Iurie Leancă. În plus, Mihai Ghimpu nu crede ca acesta va rămâne candidat la funcţia de premier, deşi liderul democrat-liberalilor, Vladimir Filat, a sugerat la sfârşitul săptămânii trecute că premierul în exerciţiu urmează să fie nominalizat la şefia noului cabinet de miniştri.

Ghimpu a afirmat că formaţiunea sa este pregătită să reia discuţiile cu PLDM şi PD în cazul în care cele două partide vor renunţa la acordul semnat vineri şi vor ţine cont de recomandările europenilor. Liberalii insistă în continuare ca în fruntea Parchetului General să fie pus un expert european, iar Republica Moldova să renunţe la statutul de neutralitate şi să angajeze discuţii pentru aderarea la NATO.

'Partidul Liberal poate reveni la discuţii doar în cazul în care aceste două partide renunţă la acordul semnat între ei şi acceptă continuarea discuţiilor între PLDM, PD şi liberali. Noi nu vom adera la o coaliţie susţinută tacit de Partidul Comunist', a insistat Ghimpu în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune din Chişinău.

Mai multe zeci de persoane au protestat duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău faţă de decizia PLDM şi PD de a forma un guvern minoritar fără liberali, care să se sprijine în parlament pe Partidului Comunist al lui Vladimir Voronin.

Participanţii la manifestaţia de protest au scandat lozinci anticomuniste şi au cerut să nu fie admişi comuniştii la guvernare, potrivit Unimedia.

PLDM şi PD şi-au anunţat vineri decizia de a constitui o coaliţie parlamentară minoritară, denumită Alianţa pentru o Moldovă Europeană, fără participarea liberalilor proeuropeni la guvernare.

Vlad Filat a precizat că parlamentul are la dispoziţie cel mult 12 zile pentru a vota premierul şi programul noului executiv.

În termenii acordului de constituire a noii coaliţii, liberal-democraţilor le revine funcţia de premier, iar democraţilor cea de preşedinte al parlamentului, funcţie în care a fost ales vineri Andrian Candu, ministru al economiei în guvernul în exerciţiu.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.