Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Terorişti ISIS, prinşi în Republica Moldova

Jihad ISIS

O grupare de terorişti sirieni a fost reţinută pe teritoriul Republicii Moldova. Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al IGP, colonel de poliție a declarat că operaţiunea a început acum câteva luni şi s-a finalizat ieri.

La începutul acestui an Direcția operațiuni speciale a inițiat o anchetă penală împotriva unui grup de persoane. Pe parcursul anchetei, au fost investigate mai multe persoane care prezintă interes pentru caz. O parte din persoanele respective s-au ascuns într-o casă din sectorul Buiucani. Într-o casă se aflau 11 persoane adepți ai Statului Islamic. Ei intenționau să participe la conflictul armat din Siria, scrie publika.md.

Ieri au fost efectuate percheziții la acest domiciliu, unde au fost depistate patru adulţi și trei copii. Primul scop al acestor persoane era sa ajungă în Siria, de partea Statului Islamic pentru a participa la conflict. Prima pereche depistată este formată dintr-un bărbat din Daghestan și o minoră cecenă. Potrivit vărbatului, fratele acestuia a decedat în Siria, tot de partea Statului Islamic. Persoana respectivă a intrat în Republica Moldova venind din Norvegia, pe 24 aprilie 2015. Cei doi au fost expulzaţi în Federația Rusă.

O a doua pereche vizată este formată dintr-o femeia care venise din Franța, aceasta având permis de ședere acolo, şi un bărbat de origine cecenă, care deținea asupra sa un pașaport fals al Republicii Tadjekistan. Bărbatul a declarat că a participat anterior în conflictul din Siria. Acesta a povestit cu lux de amănunte despre ceea ce s-a întâmplat acolo.

Celelalte 7 persoane care figurau că au trăit în această locuință sunt documentate pentru a afla unde se află. În primul rând, se va porni o colaborare internațională amplă, cu statele din care provin aceste persoane. Deocamndată, două persoane au fost expulzate, femeia cu cei trei minori este sub atenția poliției, iar bărbatul este în custodia Centrului pentru migrație.

"În cadrul anchetei efectuate, s-a demonstrat că pe teritoriul Republicii Moldova, aceste persoane au racolat mai mulți cetățeni pentru a participa la mai multe conflicte armate. Aceștia de asemenea colectează fonduri bănești pentru finanțarea numitor conflicte. Ancheta nu este finalizată, mai multe acțiuni de urmărire penală urmează să fie efectuate", a declarat procurorul Alexandru Zgureanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.