Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu i-a 'suflat' prerogativele lui Iohannis. A stabilit obiectivul de ţară: unirea cu Republica Moldova - VIDEO

Traian Basescu conferinta Republica Moldova

Invitat în Republica Moldova la Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a USM, fostul preşedinte Traian Băsescu le-a vorbit studenţilor şi profesorilor care au participat la conferinţa "Republica Moldova între Est şi Vest" despre necesitatea şi importanţa unirii Republicii Moldova cu România. Fostul şef de stat susţine că reunificarea este cel de-al treilea obiectiv de ţară al României.

"De ce sunt astăzi aici? Pentru că în 2005, în primul an de mandat ca preşedinte al României, am condamnat pactul Ribbentrop-Molotov şi l-am declarat nul ca efecte pentru România. Pentru că în 2013 fixam, în calitate de preşedinte, următorul obiectiv de ţară, afirmând că România şi-a realizat primul obiectiv de ţară: securitatea prin intrarea în NATO. L-a realizat pe al doilea prin intrarea în UE. Şi al 3 lea, afirmam eu, preşedinte al României la acel moment, trebuie să fie reunificarea ţării prin unirea Republicii Moldova cu România. De aceea, chiar şi azi, după ce mi-am terminat mandatul de preşedinte, ca politician, simt nevoia să vorbesc despre acest obiectiv, care nu e un eventual cadou făcut Republicii Moldova pentru că, în mod egal, şi România, şi Republica Moldova au nevoie de această reunificare. De ce are nevoie România? Pentru că Republica Moldova înseamnă 4,5 milioane de locuitori, ceea ce ar creşte forţa de vot a României reunite în UE. Pe de altă parte, şi România, ca şi Republica Moldova, are nevoie să îndepărteze nedreptăţile istoriei. Pe de altă parte, eu cred, sunt convins, că suntem un singur popor în două state. Unde aţi mai pomenit aşa ceva? Şi convingerea mea este că un răspuns la întrebarea conferinţei de azi – răspunsul corect e: Republica Moldova - spre Vest, prin Bucureşti.", a declarat fostul preşedinte.

Citeşte şi: AVERTISMENT de la ANM: Cum afectează schimbările climatice România. Previziuni pentru vara anului 2018

Fostul preşedinte a vorbit şi despre problema Transnistriei în contextul unei reunificări a Republicii Moldova cu România, dar şi ce soluţie vede el pentru rezolvarea situaţiei .

"O spun ca un om căruia îi pasă, pentru că suntem două state independente care trăim după o voinţă a lui Stalin şi Hitler. Ei au stabilit că se scoate din teritoriul României Basarabia. După atâta amar de vreme acest popor nu poate spune că nu vrea să trăiască după Dictatul Ribbentrop-Molotov? "Vreau să trăiesc în libertate!"

Sigur, o să spuneţi: “Unirea cu România. Dar Transnistria?”. Eu nu sunt aici ca să mint: Transnistria e o mare problemă. În primul rând pentru că frontiera României a fost pe Nistru. Nu putem spune că Ribbentrop-Molotov ne-a luat Transnistria. Dar acest teritoriu a fost anexat Republicii Moldova în urma dispersari teritoriale din Basarabia. Care e soluţia pentru Transnistria? Una singură: negocierea. O negociere de la masa căreia nu poate lipsi Federaţia Rusă, Ucraina, România, UE, SUA. Pentru că zona e de mare interes strategic. Cum se vor încheia aceste negocieri este greu de spus. Sigur că România va avea obligaţia să se bată pentru acest teritoriu şi va fi susţinută de aliaţii ei, dar nu pot garanta nimănui că este suficient. Însă nici abordarea “Dacă nu e Transnistria nu mă interesează altă soluţie" nu este una corectă. Până la urmă, lucrurile se pot rezolva şi toate odată, şi pe rând. Aici discutăm de negocieri cu privire la teritorii şi ele sunt posibile. Uitaţi-vă la aderarea Croaţiei în UE. Înainte de aderare, Slovenia a cerut să aibă coridor de acces la Marea Adriatică şi Croatia i-a cedat teritoriu. Totul e ca negocierile să ţină cont de actul final de la Helsinki, ratificat de toate statele de care v-am vorbit mai devreme, act care garantează pacea în Europa.",  a completat Traian Băsescu.

Citeşte şi: Percheziţii de AMPLOARE: Trei instituţii publice, luate cu ASALT de mascaţi .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.