Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transnistria se reorientează spre UE

transnistria

Transnistrenii vor fi chemati duminica viitoare la urne pentru a-i alege pe cei 43 de deputati în Sovietul Suprem (parlamentul de la Tiraspol) în cadrul unui scrutin considerat 'crucial' de multi analisti, întrucât ar exista premise pentru formarea unui parlament mult mai deschis catre Europa decât în anii precedenti si care ar putea decide revenirea Transnistriei în cadrul Republicii Moldova.

O astfel de evolutie a fost expusa în editia de luni a cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta de catre analistul tiraspolean Andrei Safonov, care candideaza în aceste alegeri si care acuza administratia de la Tiraspol de tradarea Moscovei si apropiere de Bruxelles.

O campanie electorala atât de tensionata nu s-a mai înregistrat în Transnistria în ultimii 20 de ani, spune el. Singura problema a alegerilor de pâna acum era cine va intra în forul legislativ al republicii nerecunoscute, în conditiile în care nimeni nu punea la îndoiala integrarea cu Rusia.

Acum, situatia s-ar fi schimbat, în opinia sa. Actuala administratie de la Tiraspol, condusa de 'presedintele' Evgheni Sevciuk si anturajul sau 'duc regiunea spre integrarea (sub egida Chisinaului) în Uniunea Europeana', sustine Andrei Safonov, seful Asociatiei de politologi independenti din Tiraspol.

Uniunea Europeana, conform unor informatii, intentioneaza sa mentina preferintele comerciale pentru întreprinderile transnistrene, cu activitate de export în Occident, si dupa 1 ianuarie 2016, data la care acestea ar urma sa expire.

În acelasi timp, institutii financiare internationale ar intentiona sa aloce fonduri pentru o serie de proiecte în stânga Nistrului.

Aceasta nu este decât o abordare soft power fata de Transnistria, mai spune Andrei Safonov, reluând o teza intens vehiculata în aceste zile la Tiraspol.

În cazul în care majoritatea mandatelor de deputat vor fi câstigate de echipa lui Sevciuk, vor urma modificari ale legislatiei în vigoare si înlocuirea 'alegerilor prezidentiale' directe cu alegerea 'presedintelui' Transnistriei de catre parlament.

Astfel, Evgheni Sevciuk ar putea ramâne la putere: pentru anul viitor în Transnistria sunt programate 'alegeri prezidentiale' pe care acesta nu are cum sa le câstige, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Populatia din stânga Nistrului nu este multumita nici de presedinte, nici de guvern, care au adus regiunea la sapa de lemn; întreprinderile din regiune, care aduceau altadata bani la buget, fie nu mai functioneaza, fie functioneaza la jumatate de capacitate.

Salariile sunt achitate cu întârziere, iar pensiile au fost taiate cu 30%. Multi dintre transnistreni sunt derutati si nu stiu cu cine sa voteze anul viitor, asteptând ca 'Moscova sa indice un nume', spune Safonov.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.